Die Welt: SAD želi njemačku mornaricu za moguć napad na Irak

SAD su od Njemačke zatražile sudjelovanje mornarice u slučaju eventualnog napada na Irak, piše u subotu njemački dnevnik "Die Welt".

Prema informacijama dnevnika "Die Welt", SAD je prošlog tjedna, osim zahtjeva za sudjelovanjem vojnika Luftwaffe u posadama izviđačkih zrakoplova AWACS, uputio i "neslužbenu molbu" za učešćem  njemačke mornarice u eventualnom ratu protiv Iraka. 

Njemački vojni brodovi sredozemne i atlantske flote bi u tom slučaju bili korišteni pri zaštiti američkih vojnih brodova te pri transportu materijala i ljudstva.

Njemačko ministarstvo obrane zasad nije potvrdilo najnoviji zahtjev.

Kako nadalje prenosi "Die Welt"  sa službenim zahtjevom NATO saveza Njemačkoj ne treba računati prije Božića.

Njemački kancelar Gerhard Schroder je njemačku pomoć SAD-u u slučaju eventualnog napada na Irak zasad ograničio na logističku potporu na području Njemačke te na sudjelovanje njemačkih vojnika na letovima AWACS-a.

Unutar vladajuće koalicije, u međuvremenu,  izbio je sukob oko oblika i obima sudjelovanja Njemačke u eventualnom napadu na Irak. Zastupnici stranke Zelenih odobravaju sudjelovanje njemačkih vojnika pri letoviam AWACS-a  samo ako se letovi obavljaju unutar granica NATO saveza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara