Dijabetičarke češće umiru od srčanih bolesti

Žene koje boluju od dijabetesa izložene su većem riziku umiranja od srčanih bolesti nego muškarci s istim zdravstvenim problemom, objavili su u nedjelju australski znanstvenici.

"Agresivnije liječenje kardiovaskularnih rizika kod dijabetičarki moglo bi neutralizirati porast mortaliteta od srčanih bolesti kod starijih žena u postmenopauzi", izjavila je dr. Rashel Huxley.

Šećerna bolest jedan je od rizičnih faktora za razvoj kardiovaskularnih bolesti, koji udvostručuje rizik smrtnog ishoda. "No, još se uvijek raspravlja o tome je li rizik različit za žene i muškarce", rekla je Huxley, epidemiolog na Institutu George Sveučilišta u Sydneyu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Analizirajući podatke o 450.000 odraslih osoba, dr. Huxley i njezin tim najprije su isključili pušenje, krvni tlak, kolesterol i druge kardiovaskularne rizike i ustanovili da dijabetičarke imaju značajno veći rizik umiranja od srčanih bolesti od dijabetičara.

U usporedbi s ljudima koji ne boluju od te bolesti, rizik od kardiovaskularne smrti u žena je veći 2.48 puta, a kod muškaraca 1.87 puta, objavili su znanstvenici na Drugoj međunarodnoj konferenciji "Žene, srčane bolesti i srčani udar" koja se održava u Orlandu.

(Hina) xbcav ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara