Diljem svijeta prosvjedi protiv rata u iraku

Američki napad na Irak u četvrtak popratili su masovni proturatni prosvjedi diljem svijeta, javljaju svjetske agencije.

Tisuće prosvjednika okupile su se na ulicama Velike Britanije, najvećeg američkog saveznika. Među prosvjednicima, koji su se počeli okupljati u zoru, bilo je mnogo školske djece i studenata. U Londonu je intervenirala i policijska konjica. Prosvjednici su britanskog premijera Tonyja Blair nazvali "pudlicom" američkog predsjednika Georgea W. Busha, a na kip legendarnog Winstona Churchilla u Londonu netko je nalijepio plakat "Ne u moje ime". Dosad je uhićeno dvanaestak ljudi.

Veliki prosvjedi organizirani su i u svim većim gradovima u Španjolskoj, drugom velikom američkom savezniku u Europi. U Barceloni se, prema tvrdnjama organizatora, okupilo 100.000 ljudi.

U nekoliko talijanskih gradova, uključujući Firencu i Napulj, organizirana su bdijenja uz svijeće, a prosvjednici su se okupili i ispred američkog i britanskog veleposlanstva u Rimu. U Milanu se navodno okupilo više od 100.000 ljudi, a glavni talijanski sindikati pozvali su tijekom poslijepodneva u dvosatni opći štrajk.

Više od 10.000 ljudi, većinom studenti, prosvjedovalo je u Parizu. Na prosvjedu je zapaljena američka zastava, a na jednom plakatu pisalo je "No to Busherie!", što je aluzija na francusku riječ "boucherie" koja znači klanje. Prosvjedi su organizirani i u Montpellieru, Marseilleu, Lyonu i Arlesu.

Nekoliko tisuća ljudi okupilo se i u najvećim njemačkim gradovima. Na središnjem berlinskom trgu okupilo se 50.000 školske djece koja su prosvjed potom nastavila ispred američkog veleposlanstva u blizini Brandenburških vrata. U Stuttgartu se okupilo gotovo 15.000 učenika, a prosvjedi su za navečer najavljeni i u drugim gradovima.

Prosvjedi su organizirani i u svim većim švicarskim gradovima, u Helsinkiju te u Poljskoj. U Varšavi je prosvjednike okupljene ispred američkog veleposlanstva rastjerala policija.

U Ateni se okupilo gotovo 100.000 ljudi, uključujući brojne školarce, koji su ispred američkog veleposlanstva tražili prekid napada.

Nasilje je pak obilježilo prosvjede u Kairu, Rabatu i na Filipinima.

Gotovo 1.000 bijesnih prosvjednika naoružanih kamenjem pokušalo se u Kairu probiti do američkog veleposlanstva. Policija ih je rastjerala vodenim topovima. Ozlijeđeno je 30-ak ljudi.

Policija je morala intervenirati i u Manili kako bi zaustavila 300-ak prosvjednika koji su se pokušavali približiti američkom veleposlanstvu. Ozlijeđeno je najmanje 12 prosvjednika. Slični incidenti izbili su i u Rabatu.

Proturatni prosvjedi organizirani su i diljem Indonezije, najmnogoljudnije muslimanske zemlje na svijetu.

Nekoliko stotina Palestinaca prosvjedovalo je u pojasu Gaze noseći slike iračkoga predsjednika Sadama Huseina i paleći američke zastave.

U Damasku se okupilo 500-ak mladih, a u Triploiju nekoliko tisuća.

Nekoliko prosvjeda organizirano je i u Turskoj, od kojih su veći bili u Ankari i Isanbulu.

U Santiagu se pak jedan mladić u znak prosvjeda protiv rata nekoliko puta nožem ubo u trbuh, ruke i jezik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara