Dinkić: Novčana pomoć samo siromašnim haškim optuženicima

VLADA Srbije bi u četvrtak trebala razmotriti Prijedlog uredbe kojom se uređuju uvjeti pod kojima će haaški optuženici i članovi njihovih obitelji moći računati na materijalnu pomoć države, najavio je u intervjuu za "Večernje novosti" od utorka srbijanski ministar financija Mlađan Dinkić.

Na finansijsku pomoć države, kazao je Dinkić, moći će računati samo siromašniji pritvorenici u Scheveningenu. Da bi ostvarili to pravo morat će dostaviti detaljne podatke o vlasništvu nad pokretnom i nepokretnom imovinom, štednim ulozima ili gotovini u zemlji i inozemstvu, dionicama u poduzećima i bankama, te podatke o članstvu u upravnim ili nadzornim odborima, a vjerodostojnost podataka provjeravat će poreski organi.

Dinkić je kazao da će rijetki među pritvorenicima u Scheveningenu moći ostvariti bilo kakvu imovinu, jer vrijednost imovine većine optuženika "daleko prelazi limit predviđen uredbom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Većina haaških optuženika, a posebno Slobodan Milošević, Vojislav Šešelj ili Milan Milutinović, koliko je poznato, imaju imovinu koja je mnogostruko vrijednija od limita koji određuje uredba. Ukoliko pravo na nadoknadu netko uopće i ostvari, to će biti optuženici i njihove obitelji koji su zaista u teškom materijalnom položaju", proci

jenio je ministar Dinkić.

Zakon kojega je 30. ožujka donijela Skupština Srbije, predviđa pomoć države u obrani haaških optuženika, ali i naknadu brojnih troškova obiteljima optuženih.

Zakon su kritizirale brojne nevladine organizacije i pojedinici, a u tijeku je i prikupljanje potpisa građana za više inicijativa Skupštini Srbije da se Zakon stavi izvan snage. O ustavnosti Zakona trebao bi se, po zahtjevu Komiteta pravnika za ljudska prava i Demokratske stranke, izjasniti i Ustavni sud Srbije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara