Dinosauri su možda bili vrlo brižni roditelji

Dinosauri su možda bili vrlo brižni roditelji

DINOSAURI nisu možda bili tako zastrašujuća bića kao što ih se prikazuje u američkim filmovima, baš naprotiv, neki znanstvenici smatraju da su neke vrste bile vrlo brižni, nježni roditelji.

U Kini je 2003. godine pronađen fosil dinosaura Psitakosaura zajedno sklupčanog s 34 svoja potomka.

"Ovo je jasan dokaz roditeljske brižnosti", tvrdi znanstvenik David Varricchio s državnog sveučilišta u Montani. Nitko od njih nije u klasičnoj pozi mrtvog dinosaura u kojoj je vrat zabačen natrag, objašnjava Varricchio. Naprotiv, svi mladunci su položeni u položaju života, što nas navodi na pomisao da su možda bili živi zatrpani, a majka ih je štitila. Varricchio i znanstvenici u Kini i Tajvanu pretpostavljaju da ih je zatrpao vulkanski pepeo ili su upali u stupicu kada se urušila zemlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Psitakosaur je mali dinosaur koji je živio prije 110 milijuna godina. Njegovo ime znači papagajski gušter i bio je biljožder. Iako postoje dokazi o brižnosti krokodila i ptica prema svojim potomcima, a oni su najbliži rođaci dinosaura, do sada se ništa nije znalo o načinu na koji su dinosauri tretirali svoje mladunce.

(Hina) xvk ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara