Dio američkog zapovjedništva prebačen u susjedstvo Iraka

AMERIČKO centralno zapovjedništvo pojačalo je u posljednjih tjedan dana raspoređivanje svojih vodećih vojnih dužnosnika prema Kataru, gdje bi trebao biti postavljen glavni stožer američkih snaga u slučaju intervencije na Irak, objavio je u utorak glasnogovornik Pentagona.

´Izvode se određena raspoređivanja prema Kataru i na neka mjesta za prihvat američkih snaga u regiji´, rekao je glasnogovornik pukovnik Ray Shepard.

On, međutim, nije htio reći koliko je točno dužnosnika prebačeno u Katar iz centralnog zapovjedništva na Floridi, nego je dodao da će se te operacije, koje već traju tjedan dana, nastaviti.

Centralno zapovjedništvo je u razdoblju od 9. do 17. prosinca poslalo oko 800 vojnika u bazu As-Salijah u blizini Dohe u Kataru kako bi zajedno s 400 britanskih vojnika sudjelovali u vojnoj vježbi koju su mnogi smatrali pripremom za napad na Irak.

Rumsfeld: SAD gomila snage, no to ne znači da je rat neizbježan

Sjedinjene Države gomilaju svoje snage u Perzijskom zaljevu, ali to ne znači da je rat s Irakom neizbježan, rekao je u utorak američki ministar obrane Donald Rumsfeld.

Rumsfeld i šef Stožera američke vojske general Richard Myers odbili su reći koliki broj vojnika Sjedinjene Države imaju u regiji ili tek trebaju tamo stići jer bi to ugrozilo američke operacije.

Rumsfeld je rekao da Sjedinjene Države gomilaju snage u Zaljevu kako bi predsjedniku Georgeu W. Bushu stavili na raspolaganje sve mogućnosti da se bavi problemom Iraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kazao kako je Irak pokazao da nije voljan surađivati i sam se razoružati kako to od njega traži međunarodna zajednica i Sjedinjene Države.

Predsjednik Bush je u utorak u Chicagu ponovio kako se Saddam Hussein mora razoružati.

´Ukoliko bude išao u drugom smjeru Sjedinjene Države će predvoditi koaliciju koja će ga lišiti oružja masovnog uništenja i osloboditi irački narod´, kazao je on.

Naglasio je kako SAD neće dopustiti nijednom režimu da prijeti slobodi američkog naroda ili američkim prijateljima i saveznicima.

Rumsfeld je međutim novinarima kazao kako gomilanje snaga još uvijek ne znači da se rat ne može izbjeći, dodajući da je međunarodna pozornost dovela do nekih pozitivnih znakova pa je tako dopušteno inspektorima da rade u Iraku.

Rumsfeld je ponovio kako bi Saddam Hussein mogao izbjeći vojni sukob tako što bi napustio Irak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara