Dio amsterdamskog Rijksmuseuma ponovno otvara vrata

RIJKSMUSEUM u Amsterdamu, jedan od vodećih muzeja u nizozemskoj prijestolnici, u subotu će djelomično opet otvoriti svoja vrata javnosti, nakon što je četiri dana bio zatvoren zbog otkrića azbesta u prostorijama muzeja, doznaje se od službenog predstavnika.

Krilo Philips Rijksmuseuma ponovno će se otvoriti u subotu i bit će otvoreno do 25. svibnja. U njemu je privremeno smještena izložba nizozemskog slikara Hedricka Goltziusa, kao i zbirke azijskih umjetnina i talijanskog slikarstva.

Dvorane s bogatim zbirkama slika iz nizozemskog Zlatnog doba, među kojima je i Rembrandtova "Noćna straža", i dalje će biti zatvorene dok se ne doznaju rezultati istrage koji će se objaviti u utorak.

Rijksmuseum je nenadano prošlog utorka morao zatvoriti svoja vrata za javnost kad je nakon inspekcije Državne uprave za graditeljstvo u muzeju otkriven azbest.

Izloženost tom materijalu koji se jako rabio 70-ih, može uzrokovati rak, a prvi se znaci bolesti najčešće javljaju nakon dvadeset godina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više stotina turista koji su došli u Amsterdam kako bi posjetili muzej našli su zatvorena vrata.

Rijksmuseum je jedan od najpopularnijih muzeja u Nizozemskoj, s 1,2 milijuna posjetitelja na godinu, odmah nakon Van Goghova muzeja.

Ukoliko se azbest ne bude mogao ukloniti iz muzeja do prosinca, posjetitelji će morati čekati do 2008. prije nego se budu mogli opet šetati dvoranama Rijksmuseuma.

Temeljita obnova zgrade počet će 2004., a za javnost će biti otvoreno samo krilo Philips.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara