Dio novca iz bivše SRJ išao za haške optuženike

DIO OD ukupno 230 milijuna maraka, koje je Vlada RS 1997. godine povukla upadom u monetarni sistem tadašnje SR Jugoslavije, koristio se i za nerazjašnjene troškove vezane za haške optuženike, razvidno je iz dokumenta čije dijelove prenose banjalučke "Nezavisne novine" od četvrtka.

Vlada RS je u zaključku od 3. listopada 1997. godine, koji je u posjedu "Nezavisnih novina", ovlastila tadašnjeg premijera Gojka Kličkovića da ova sredstva koristi za troškove Vlade "u svezi s optuženim građanima RS od strane Haškog tribunala".

U zaključku, za koji je Vlada naznačila da je "državna tajna" i da se neće objaviti u "Službenom glasniku RS" nije precizirano na što će se konkretno taj novac utrošiti i o kojem iznosu je riječ.

Nekadašnji ministar pravde RS Momčilo Mandić, suočen s optužbama da pomaže haške bjegunce, izjavio je ranije kako je Radovan Karadžić svoje skrivanje financijski osigurao sa 113 milijuna njemačkih maraka koje je RS povukla iz platnog prometa SRJ u prvim poslijeratnim godinama.

Upravo ova odluka Vlade je jedan od dokumenata koje je Mandić dostavio OHR-u u prilog svoje tvrdnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rješenju od 6. studenog 1997. godine Vlada RS je odobrila isplatu 500.000 njemačkih maraka za svoje "izvanredne potrebe".

"Odobrava se isplata 500.000 DM za izvanredne potrebe Vlade RS. Sredstva će se osigurati iz sredstava kojim raspolaže Vlada. Ovo rješenje stupa na snagu danom donošenja i neće se objavljivati u Službenom glasniku", stoji u rješenju koje je kao i sva pod oznakom državna tajna potpisao tadašnji premijer Gojko Kličković.

Kličković je tako zaključcima od 3. listopada i 15. prosinca 1997. ovlastio sam sebe da nepoznati iznos sredstava koristi za "posebne namjene", koje su do danas ostale tajna.

Vlada RS je oko 22. kolovoza 1997. godine iz monetarnog sustava druge države - Savezne Republike Jugoslavije - povukla ukupno 834 milijuna dinara, odnosno 230 milijuna njemačkih maraka. Taj novac trošen je kasnije raznim odlukama, zaključcima i ostalim aktima Vlade RS.

Bivši ministar pravde RS, odnosno bivši vlasnik Privredne banke Srpsko Sarajevo Momčilo Mandić prošloga ljeta uhićen je u Budvi i od tada se nalazi u istražnom pritvoru u BiH.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara