DIP: i do 16 sati mali odaziv na manjinske izbore

Do 16 sati na izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave u županijama se odazvalo 4,82 posto birača, u gradovima 6,82 posto, a u općinama 13,41 posto birača, objavljeno je na drugoj današnjoj konferenciji za novinare u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP).

Predsjednik DIP-a Ivica Crnić pretpostavlja da će odziv na današnje ponovljene i dopunske izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u županijama, gradovima i općinama biti slabiji nego na izborima održanim u srpnju, kada je za vijeća na razini županija i gradova glasovalo oko 10 posto pripadnika nacionalnih manjina upisanih u birački popis, a na razini općina oko 22 posto.

Od ukupno 228.985 birača, koji su mogli glasovati za vijeća i predstavnike u županijama gradovima i općinama, do 16 sati glasovalo je 13.875, ili 6,6 posto.

Prema postotku izašlih na izbore, najveći je odziv Bošnjaka u Brodsko-posavskoj županiji, gdje ih je 48 posto glasovalo za članove vijeća u Slavonskome Brodu i 43 posto za vijeća u općinama. No, iza visokih postotaka stoji samo 27 i 34 birača.

Najmanji je odziv Slovenaca - niži od jedan posto.

Najbolji odziv pripadnika najbrojnije srpske nacionalne manjine bio je za izbor članova predstavničkih tijela u općinama, oko 15 posto, a za članove vijeća nacionalnih manjina na razini županije glasovao ih je nešto manje od četiri posto.

Najveći je izlazak po županijama u Brodsko-posavskoj županiji - gotovo 66 posto, što znači da je od 15 upisanih Bošnjaka glasovalo samo 10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S istim odzivom među gradovima vodi Slavonski Brod u izborima Bošnjaka za tamošnje Gradsko vijeće.

Najveći odziv na razini općina bio je u Mogadenovcu, u kojem je i za Općinsko vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine glasovalo oko 48 posto Srba.

Veći je odziv inače bio na izborima za članove predstavničkih tijela iz reda pripadnika nacionalnih manjina u jednoj županiji, tri grada i 14 općina.

Za izbor predstavnika hrvatskog naroda u dvjema općinama u kojima su Hrvati u manjini glasovalo je samo 4,83 posto birača, ili 20 od 414 birača.

Slovenci nisu iskoristili pravo da izaberu svoje predstavnike u lokalnim samoupravama u Osijeku i Samoboru jer nisu izašli na izbore.

MUP je obavijestio DIP o samo jednom izgredu, i to na biračkome mjestu u Oriovcu, gdje je policija upozorila Dragana Jovičića (71) da se primjereno ponaša kada je prosvjedovao zbog sastava kandidacijskih lista.

Rezultate izbora objavit će ovlaštena izborna povjerenstva najkasnije 24 sata nakon zatvaranja birališta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara