DIP: Obvezatne upute broj XIII o načinu glasovanja birača izvan mjesta prebivališta

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) izdalo je danas obvezatne upute broj XIII o načinu glasovanja birača privremeno upisanih u popis birača izvan mjesta prebivališta.

Hrvatski državljani koji su upisani u popis birača, a koji pretpostavljaju da će se u doba izbora zateći izvan područja u kojem imaju prebivalište, poput studenata ili osoba na radu izvan mjesta prebivališta, privremeno se na vlastiti zahtjev mogu upisati u popis birača općine ili grada gdje se zateknu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Takvi birači mogu obaviti privremeni upis u popis birača izvan mjesta prebivališta na temelju potvrde o upisu u popis birača koju daje nadležni ured državne uprave kod kojega je osoba upisana u popis birača.

Građani koji su privremeno upisani u popis birača gdje će se zateći na dan glasovanja, glasuju za listu one izborne jedinice u kojoj imaju prebivalište na području Republike Hrvatske.

Izborna povjerenstva izbornih jedinica za te će birače odrediti jedno biračko mjesto. Primjerice, birači privremeno upisani u popis birača na području grada Zagreba glasovat će na jednom biračkom mjestu određenom u gradu Zagrebu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara