DIP već sutra šalje Mesiću privremene rezultate izbora

IAKO je u DIP-u jučer rečeno kako će rezultate poslati predsjedniku tek kada se ponove izbori na tri biračka mjesta na kojima je bilo viška listića te kada oni budu i službeni, danas je DIP promijenio ploču i najavio kako će već sutra predsjednik Mesić dobiti privremene rezultate parlamentarnih izbora.

Zanimljivo je da se to dogodilo nakon sastanka Mesića i Sanadera, koji je tijekom dana i sam izjavio kako vjeruje da će do kraja tjedna dobiti mandat za sastavljanje Vlade. Sanader je novinarima poslijepodne kazao kako očekuje i da će predsjednik Državnog izbornog povjerenstva rezultate sutra poslati Mesiću.

Informaciju o tome da će Mesić sutra dobiti privremene rezultate potvrdio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin za HTV dodajući kako će te privremene rezultati poslati najvažnijim državnim institucijama.

Takav razvoj situacije ide na štetu SDP-a jer sada imaju malo vremena za dogovor s mogućim koalicijskim partnerima, dok HDZ ionako samo čeka trenutak kada će i službeno dobiti mandat za formiranje Vlade.

Iz Mesićevog je Ureda nakon sastanaka sa Sanaderom i Milanovićem priopćeno kako će on konzultacije za sastav nove Vlade započeti nakon što dobije rezultate iz DIP-a. Nije jasno odnosi li se to i na privremene ili samo na službene rezultate izbora te je li Sanader tražio da se Mesiću što prije dostave ti rezultati.

Podsjetimo, nakon prošlih parlamentarnih izbora DIP je poslao rezultate predsjedniku tek dva tjedna nakon izbora jer su "željeli poštivati proceduru" te su to učinili tek kad su rezultati postali službeni i kad su prošli rokovi za žalbe.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara