Diplomati: NATO suglasan proširenju misije u Afganistanu

NATO je u ponedjeljak prvi put pristao svoju međunrodnu mirovnu misiju u Afganistanu ograničeno proširiti na područja izvan Kabula, kazali su diplomati uoči druge obljetnice svrgavanja talibanskog režima koji je u posljednje vrijeme ponovo ojačao.

Pristanak za proširenje misije izvan glavnoga grada potpora je njemačkome planu za slanjem 450 vojnika u sjeverno područje Kunduza, nakon što Vijeće sigurnosti UN-a odobri prošireni mandat za NATO-ovu Međunarodnu snagu za sigurnost i pomoć (ISAF) u Afganistanu.

Njemačka, koja zapovijeda ISAF-om trebala bi uskoro Vijeću sigurnosti podnijeti rezoluciju.

Prema diplomatima, NATO-ova odluka podupire načelo privremenog raspoređivanja mirovnih snaga izvan Kabula, primjerice za očuvanje mira tijekom izbora koji se imaju održati iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Afganistanu je stanje sve nestabilnije otkako su u zadnje vrijeme ojačali napadi pobunjeničkih talibana, preostalih nakon američke intervencije kojom je svrgnut njihov režim prije dvije godine.

Tijekom vikenda američke snge pretrpjele su napade u nekoliko dijelova južnog Afganistana, uoči godišnjice koja će se obilježiti u utorak.

Američki vojnici objavili su da njihove postrojbe, koje broje 11.500 ljudi, nisu imale žrtava u četiri pokrajine (Khost, Paktika, Nangarhar i Kandahar) u napadima pretrpljenima u subotu i nedjelju, ali da je u njima poginuo jedan pobunjenik.

Tijekom vikenda za posjeta Afganistanu zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage kazao je da su napadi učestali jer su teroristi "uplašeni".

U ponedjeljak je o "ratu protiv terorizma" Armitage razgovarao u Pakistanu s ključnim saveznikom Washingtona, predsjednikom Pervezom Musharrrafom. Amerikanci vjeruju da talibanski gerilci i njihovi saveznici iz terorističke mreže al-Qaide izvode napade na Afganistan iz susjednog Pakistana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara