Diplomatska ofenziva: Vlada misli da se na Haag može utjecati kao što utječu na suce u Hrvatskoj

Diplomatska ofenziva: Vlada misli da se na Haag može utjecati kao što utječu na suce u Hrvatskoj

Foto: AFP (Cropix)

"IDEJA o 'diplomatskoj ofanzivi' je gotovo besmislena. Hrvatska vlada bi morala znati da je ova presuda donesena u sudu, a ne u europskim političkim centrima moći. Svaki pokušaj političkog lobiranja samo će dodatno štetiti osuđenicima i prestižu Hrvatske u svijetu", naglasio je u razgovoru za crnogorsku Pobjedu politički analitičar Damir Grubiša komentirajući presude hrvatskim generalima u Haagu u smislu najava iz Banskih dvora kako bi se smanjile presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Zbog toga se i nalazimo na popravnom ispitu

Grubiša, inače član savjeta za vanjsku politiku predsjednika Josipovića, kaže da hrvatska vlada misli da može utjecati i na ove presude i na ovo suđenje kao što to čini u vlastitoj zemlji odnosno utječe na vlastite sudove, suce i tužitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A zbog toga se upravo nalazimo na popravnom ispitu pred Europskom unijom, jer je hrvatsko pravosuđe ispolitizirano, formalno neovisno ali pod utjecajem politike", naglasio je Grubiša u razgovoru za Pobjedu dodajući da su generali ipak krivi zato što nisu dali jasne naredbe o istrazi zločina nad civilnim stanovništvom i njihovom imovinom i što nisu kaznili počinitelje. No, unatoč tome, smatra Grubiša, kazne su previsoke.

Grubiša je uvjeren da će nastupiti stagnacija u razvoju dobrosusjedskih odnosa pa će i
Vlada i predsjednik Republike morati opreznije ponašati prema regiji, u strahu da ne izazovu provalu nacionalističkog ekstremizma i tako ugroze i svoj položaj u samoj Hrvatskoj. Prema Grubiši ovako stanje trajat će dok se emocije ne ispušu.

Vrijeme je da se Hrvatska suoči sama sa sobom

"Vrijeme je da se Hrvatska ozbiljno suoči sama sa sobom, a političko vodstvo je to koje snosi odgovornost za sijanje lažnih iluzija da smo se mi samo branili i da u obrani nije moguće počiniti ratni zločin", smatra Grubiša. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara