Direktori javnih poduzeća pakiraju kofere

VEĆINA direktora državnih tvrtki na čije je imenovanje utjecala stranačka pripadnost, i koji su imali podršku Račanove lijeve koalicije, može očekivati da se neće naći na kadrovskoj listi nove vlasti.

Kako je Hrvatska još jedne izbore dočekala bez Zakona o prijenosu vlasti, za svoje funkcije boje se ne samo menadžeri u državnim tvrtkama koji su na vodeća mjesta došli po stranačkoj pripadnosti već i oni zaposlenici u državnim institucijama i tvrtkama koji imaju šefovske pozicije.

Sindikat državnih službenika i namještenika ovo ljeto je zatražio da se što prije donese Zakon o prijenosu vlasti kojim bi se utvrdila razina kadrovskih promjena pri smjeni vlasti. Nažalost, zbog manjka političke volje zakon nije donesen.

HSP-ov prijedlog zakona načelno je bio podržan u prvom čitanju, ali zbog primjedbi da obuhvaća prevelik broj funkcija (oko 290) ipak nije dobio podršku saborske većine.

Prvi čovjek HEP-a Ivo Čović (SDP) jedan je od onih čiji su šanse da ostane na toj poziciji minimalne. Njegov ugovor istječe u ožujku slijedeće godine pa je vrlo vjerojatno da će ga se nova vlast riješiti na pristojan način. Direktor Hrvatskih voda Jakša Marasović također će teško izbjeći kadrovske promjene. On je kao član HNS-a bio prvi na listi te stranke u 10. izbornoj jedinici te je sebi osigurao ulazak u Sabor.

HNS-ovac Tomislav Dragičević nedavno je ponovno imenovan za direktora Ine, no jasno je da je on na toj poziciji opstao uglavnom zbog ulaska MOL-a u vlasničku strukturu naše naftne kompanije. Naime, Inu će za nekoliko mjeseci voditi neka nova uprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktorske fotelje mogli bi izgubiti i Zvonimir Leko (SDP) iz Hrvatske Lutrije, Ivan Videka (SDP) iz Hrvatske pošte, Stanko Kovač (HNS) iz Hrvatskih cesta, Josip Slade (SDP) iz Hrvatske poštanske banke, Petar Piskač (SDP) iz Narodnih novina...

Ako se Zlatko Tomčić uspije dogovoriti s Sanaderom, Željko Ledinski bi mogao sačuvati fotelju direktora Hrvatskih šuma.

Vesna Trnokop-Tanta, predsjednica Uprave Janafa, jedna je od rijetkih koja je na dužnost izabrana javnim natječajem pa se ne treba bojati političkih promjena.

Vodeći ljudi Croatia Airlinesa i HBOR-a, Ivan Mišetić i Anto Kovačević uspješno se drže na pozicijama bez obzira tko je na vlasti. Mrko Galić je također čovjek za sve političke garniture. Prema nekim glasinama on se već dogovorio sa Sanaderom i osigurao ostanak na čelu HRT-a.

Ivo Sanader je najavio da neće biti revanšizma, ali s obzirom na iskustva iz prošlosti i izjavu da će ispraviti neke nepravde, kadrovske promjene su posve izgledne.

                                                       I. Barać     

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara