Direktorica slovenskog ureda za Slovence po svijetu u Splitu

Direktorica Ureda Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu i po svijetu Jadranka Šturm Kocjan posjetila je danas Slovensko društvo "Triglav" u Splitu koje okuplja 300 splitskih Slovenaca.

Razlog su njezina posjeta, kako je rekla, upoznavanje s radom tog društva, njegovim programima, te s problemima na koje nailaze.

Predsjednik društva "Triglav" Boštjan Kordiš upoznao ju je s aktivnostima društva vezanima najviše uz promicanje slovenske kulture u Splitu, očuvanje jezika i identiteta. Požalio se na loše financiranje slovenskih institucija zaduženih za Slovence u dijaspori, posebno na neravnopravan odnos prema, primjerice, društvu u Splitu u odnosu na ona u Rijeci ili Zagrebu koja su bliža Sloveniji te samim time, kako je rekao, u boljem položaju od ostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uvjeravajući domaćine kako je odnos slovenske države jednak prema svim društvima u dijaspori, te da se niti jedno posebno ne protežira, direktorica Šturm najavila je promjene u financiranju kojima će se jače pomagati slovenskim društvima u državama bivše SFRJ, posebno onima u BiH koja su zbog materijalnog i financijskog stanja u najlošijem položaju. Pohvalila je rad splitskog društva "Triglav" koje svojim programima umnogome pridonosi razumijevanju i razvijanju odnosa između dvaju prijateljskih naroda.

Nakon Splita Jadranka Šturm Kocjan posjetit će slovenska društva u Šibeniku, Rijeci i Zagrebu.

(Hina) xdstr yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara