DIRIGENT MILANSKE SCALE RICCARDO MUTI GOST FRANCUSKE

Iako Francuska nikada nije uspjela zadržati talijanskog dirigenta Riccarda Mutija kao šefa Pariške opere, u sezoni 2002./2003. pozvala je dirigenta milanske Scale da bude njezin gost.

Francuski nacionalni orkestar, s kojim je Muti već više puta nastupao, pozdravit će ga ove sezone kao svog gosta-dirigenta čak tri puta s tri različita programa.

U Parizu u Theatre des Champs-Elysees zajedno nastupaju s Pergolesijevom ´Stabat Mater´ i Haydnovim djelom ´Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu´ 23. i 26. siječnja, a 24. siječnja u Montpellieru.

Francuski glazbeni radio France musiques prenosio je uživo koncert 23. siječnja.

Prethodnoga je tjedna Muti nastupio u Parizu s Bečkom filharmonijom, ´orkestrom koji je uspio zadržati fantastičnu finoću za Mozarta i Schuberta te jedinstvenu boju svojih jesenjih zvukova´.

Prošle je jeseni s Filharmonijskim orkestrom Scale (koja potječe od Orkestra Scala) gostovao u Toulouseu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi sam Muti, prema Francuskom nacionalnom orkestru osjeća posebnu privrženost jer su upravo tamo bili njegovi pariški počeci te je upravo ondje stekao samopouzdanje zahvaljujući kojem danas nastupa s Bečkom filharmonijom.

Talijanski dirigent ponovno će se susresti s Francuskim nacionalnim okrestrom 26. travnja u okviru dana koji mu posvećuje France musiques. Taj isti radio svake godine uživo prenosi otvaranje sezone u milanskoj Scali.

Muti će ponovno dirigirati Francuskim nacionalnim okrestrom na festivalu Saint-Denis 19. i 20. lipnja.

Talijanski maestro napuljskog podrijetla danas ima 61 godinu. Od 1986. je glazbeni ravnatelj milanske Scale, nakon što je od 1969. do 1973. bio stalni dirigent u Firenci i ravnatelj Firentinskog glazbenog svibnja od 1973. do 1982. godine.

U međuvremenu je bio i šef Londonskog filharmonijskog orkestra, a od 1980. do 1992. glazbeni direktor Orkestra u Philadelphiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara