Divan tuži RH; traži 20 milijuna eura

NAKON što je Upravni sud nedavno poništio odluku Ministarstva pomorstva, prometa i veza iz listopada 2003., kojom je tadašnji ministar Roland Žuvanić ukinuo odluku Vijeća za telekomunikacije, a prema kojoj se privatnoj tvrtki Divan dodijelila dozvola za obavljanje javnih govornih usluga u nepokretnoj (fiksnoj) mreži, ta je tvrtka odlučila tužiti državu, od koje potražuje 20 milijuna eura odštete.

Podsjetimo, samo deset dana nakon što je Vijeće za telekomunikacije dodijelilo Divanu koncesiju za fisknu telefoniju, tu je odluku ukinulo Žuvanićevo ministarstvo. U ožujku ove godine Žuvanićevu je odluku odbacio Upravni sud, pa je tako Divan ponovo stekao pravo obavljanja usluga u fiksnoj telefoniji.

Kako piše Večernji list, Divan će osim države tužiti i osobno bivšeg ministra, Rolanda Žuvanića, a tu je informaciju potvrdio odvjetnik Divana, Krešimir Krsnik.

Krsnik je najavio kako će protiv Žuvanića podignuti kaznenu prijavu zbog zlouporabe službenog položaja, a zanimljivo je da je bivši ministar neposredno prije izbora na kojem je njegova politička opcija izgubila vlast, postao predsjednik telekomunikacijske tvrtke Optima.

"Odgovorno tvrdim da je Optima jedno od nekoliko fantomskih poduzeća iza kojeg se skriva HT. Zato je Žuvanić nagrađen plaćom i titulom predsjednika njezine uprave za uslugu koju je HT-u učinio kao ministar. Ukidajući koncesiju Divana Žuvanić je, naime, obranio HT-ov monopol na godinu i pol nad fiksnom telefonijom." - ustvrdio je Krsnik.

"Jednako odgovorno tvrdim da hrvatska vlada, i ona bivša i ova sadašnja, kao stalni političko-poslovni aranžman ima tajni ugovor s HT-om da ni jedno konkurentsko poduzeće, bar do 2005., neće ući u fiksnu telefoniju." - dodao je odvjetnik Divana.

Iako je Divan iza sebe u početku imao moćne investitore kao što su Zagrebačka banka i Ingra, nakon što je Žuvanić ukinuo odluku o dodjeli koncesije toj tvrtki, ulagači su se povukli a Divan se našao na rubu bankrota.

"Premda je hrvatska javnost oguglala na kriminalnu zlouporabu političkih funkcija, od nečega valja početi s raščišćivanjem." - zaključio je Krsnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara