Dizajnirana najopuštajuća prostorija na svijetu

Dizajnirana najopuštajuća prostorija na svijetu

U SVRHU promocije sveučilišta Hertfordshire, profesor psihologije Richard Wiseman dizajnirao je multimedijalnu prostoriju koja smiruje i najstresnije osobe.

Promocija profesorovog dizajna trajat će od 21. do 24. listopada kada će svi posjetitelji imati priliku isprobati učinkovitost multimedijalne relaksirajuće prostorije. U prostoriju istovremeno može boraviti desetak posjetitelja koji će ležati na ugodnim madracima s jastucima natopljenim lavandinim mirisom.

U petnaestominutnom boravku posjetitelji će biti "okupani" nježnim zelenim svijetlom intenziteta poput svijeće te će slušati posebno skladanu glazbu, a sve to doživjet će gledajući u strop prožet slikama plavog neba bez oblačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnji ritam života je prezahtjevan te potencira stres, a mi smo stvorili ovakvu prostoriju za sa suprotnim učinkom", izjavio je Wiseman. Zeleno svjetlo potiče izlučivanje dopamina što stvara osjećaj ugode dok promatranje umjetnog plavog neba skreće misli iz svakodnevnice. Autor glazbe koja se reproducira u najopuštajućoj prostoriji također je profesor na istom sveučilištu, Tim Blinko.

Njegov je zadatak bio skladati glazbu sporog ritma niskih frekvencija bez naglih promjena u tempu što je uspješno i odradio. Posjetitelji potvrđuju učinak prostorije koja bi u budućnosti mogla postati standardna prostorija bolje opremljenih stanova poslovnjaka.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara