Djeca koja puno gledaju televiziju lošije čitaju

NOVO istraživanje, čija je tema prvi puta bila utjecaj elektronskih aparata na živote djece mlađe od šest godina, otkrilo je da djeca koja puno gledaju televiziju lošije čitaju od ostale djece.

Istraživanje, koje je vodila Zaklada obitelji Kaiser iz Kalifornije, također otkriva da američka djeca u dobi od jedne do šest godina provode isto toliko vremena pred televizorom ili računalom kao i igrajući se na svježem zraku. Istraživanje je također pokazalo da svako četvrto dijete mlađe od deset godina u dječjoj sobi ima svoj televizor.

Ovo istraživanje smatra se do sada najvećim provedenim ispitivanjem načina na koji mala djeca koriste elektronske aparate, a otkrilo je da su djeca praktički od rođenja "bombardirana" velikim dozama televizije, video-igrica i računala.

"Današnja predškolska djeca počinju koristi medije komunikacija puno ranije nego što smo to mislili", kazala je jedna od voditeljica istraživanja Ellen Wartella, docentica Fakulteta za komunikaciju sveučilišta u Teksasu.

Istraživanje je pokazao da djeca mlađa od šest godina provode prosječno dva sata pred elektronskim napravama, a jednako toliko vremena provode i igrajući se na zraku.

Još jedno otkriće: gotovo polovica sve ispitane djece u dobi do šest godina već se koristilo računalom, jedna trećina djece igra se video-igricama, dok 43 posto djece mlađe od dvije godine svakoga dana gleda televiziju. Dvadeset šest posto ispitane djece ima televizor u svojoj sobi.

U istraživanju nazvanom "Od nula do šest godina: elektronski mediji u životima male i predškolske djece" ispitano je 1.065 djece u SAD-u, te je prvo nacionalno istraživanje koje se bavilo utjecajem elektronskih naprava na djecu mlađu od šest godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samo 34 posto djece u dobi od četiri do šest godina, koji velik dio vremena provode pred televizorom, zna čita, prema 56 posto druge djece koja u toj dobi znaju čitati a ne provode većinu vremena pred televizorom.

"To definitivno pokazuje da postoji veza između gledanja televizije i sposobnosti čitanja kod djece", ističu znanstvenici.

Djeca mlađa od šest godina provode tri puta više vremena pred televizorom umjesto pred knjigom.

Američki znanstvenici kazali su da su zabrinuti rezultatima ovog istraživanja.

"Tijekom prvih godina života formira se veliki dio našeg mozga. Baš u to doba djeci nije potrebna televizija, nego da se njihovi roditelji s njima bave", kazao je profesor Michael Rich sa sveučilišta Harvard.

(Hina) nab dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara