djeci oštećena vida u centru ´Vinko Bek´ darovan bazen s lopticama

Djeci oštećena vida iz Centra za odgoj i obrazovanje ´Vinko Bek´ danas je darovan bazen s garniturom loptica koji je namijenjen razvijanju motoričkih vještina.

Donaciju vrijednu 5.400 kuna omogućili su Hrvatski crveni križ (HCR) i križevačka tvrtka ´Mlinar´.

´Zahvaljujući donaciji i radu centra djeci koja su sada bespomoćna predstoji bolji život´, rekao je predsjednik HCR-a Jadranko Crnić.

Kroz igru u bazenu predškolska će djeca poboljšati svoje osnovne motoričke vještine, objasnila je defektologinja Ana Rudman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U predškolski odjel centra u Nazorovoj ulici dvaput tjedno dolazi petoro djece, kako bi ih stručnjaci pripremili za osnovnoškolsko obrazovanje, što uključuje stimulativne i slušne vježbe te čitanje i pisanje brajevog pisma.

Centar ´Vinko Bek´, u sklopu kojega djeluju osnovna i srednja škola, prije 108 godina osnovao je učitelj Vinko Bek koji je svoj život posvetio školovanju slijepih.

Prije toga slijepa djeca nisu imala pravo na školovanje, pa je Bek u svoj razred doveo jednoga slijepog dječaka, kojega je poučavao s ostalom djecom.

Nakon što je dječak uspješno položio javni ispit, učitelj je pridobio vlasti da u Zagrebu otvore Centar za odgoj i obrazovanje, u to doba (1895. godine) jedini u ovome dijelu Europe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara