do 10. siječnja 2003. oporba se treba očitovati o zastupljenosti u odborima

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove danas je odlučio oporbenim parlamentarnim klubovima dati rok do 10. siječnja iduće godine da se očituju o strukturi saborskih odbora, koja je promijenjena nakon izlaska HSLSa iz vladajuće koalicije.

Predsjednik Odbora Vilim Herman rekao je da bi omjer vladajućih i oporbenih članova u ukupno 25 odbora trebao biti 7,8 prema 5,2, što proizlazi iz zaključka tog odbora od 4. studenoga kada je predloženo da u 12 odbora omjer bude osam vladajućih prema pet oporbenih članova, a u drugih 12 sedam prema šest.

Od ovakve bi raspodjele bio izuzet Odbor za parlamentarnu suradnju jer se u njemu nalaze zastupnici koji su članovi saborskih izaslanstava u parlamentarnim skupštinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odbor je tada, 4. studenoga, dao rok oporbi za očitovanje o tom zaključku do 8. studenoga, a kako još nije stigla nikakva reakcija oporbe, klubovi vladajuće koalicije taj su rok produljili do 10. siječnja 2003.

Odbor je danas parlamentarnoj oporbi predložio i da razmotri mogućnost da čelno mjesto u nekim odborima u kojima su predsjednici oporbeni zastupnici ustupe HSLS-u.

Današnji omjer u saborskim odborima je takav da su u 16 odbora predsjednici zastupnici vladajuće koalicije, u četiri iz oporbenog HDZ-a, a po jedog predsjednika odbora imaju HSP, DC, HB i IDS.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara