Do proljeća u Afganistan stiže samo 18.000 američkih vojnika

Do proljeća u Afganistan stiže samo 18.000 američkih vojnika

Tekst: J.D.
Foto: AFP


PENTAGON do kasnog proljeća 2010. godine očekuje dolazak oko 18 od najavljenih 30 tisuća američkih vojnika u Afganistanu, što je sporiji tempo od predviđenog, rečeno je danas tijekom saslušanja u Senatu.

Admiral Mike Mullen, ravnatelj Udruženog stožera američkih obrambenih snaga, danas je pred senatskim Odborom za oružane snage rekao da su se talibani dosta pomakli iz svojih uporišta na jugu zemlje i postaju sve jači faktor u svim afganistanskim provincijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugo očekivana strategija Baracka Obame, koju se izrađivalo godinu dana, predvidjela je jačanje američke vojne prisutnosti za 30 tisuća ljudi. Prvi val, brigada marinaca, već je stigao u Afganistan i tamo sudjeluje u operacijama protiv talibana. Operacije protiv talibana počele su ovog ljeta u Afganistanu i susjednom Pakistanu, zemlji koja također slovi kao drugo lice istog ratišta.

Talibani su na operaciju na jugu zemlje, gdje imaju efektivnu kontrolu, odgovorili poznatom taktikom. Prvo su se povukli, a nakon toga bitku preselili u ostatak zemlje. Bombaški i napadi niskog intenziteta u kojima se uglavnom koriste jurišne puške, postali su uobičajena slika u svim afganistanskim provincijama, čak i na dosad mirnom sjeveru zemlje.

Obamina strategija slična je onoj upotrijebljenoj u Iraku, a cilj je pojačanom vojnom silom pokazati snažnu prisutnost i raditi na protuterorističkim operacijama, a istodobno posvetiti više novaca obučavanju afganistanskih, pa onda i pakistanskih sigurnosnih snaga. Želja je pridobiti potporu lokalnog stanovništva, ali u prevrtljivom Afganistanu ne zna se na što se može računati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara