DOBRI REZULTATI SURADNJE HRVATSKE I PAKTA O STABILNOSTI

Rezultati suradnje Hrvatske s Paktom o stabilnosti u jugoistočnoj Europi su vrlo dobri, a doprinos Hrvatske regionalnoj suradnji izvanredan, rekao je u četvrtak u Washingtonu posebni koordinator Pakta Erhard Busek.

"Rezultati suradnje s prethodnom vladom i sadašnjom vladom su veoma pozitivni", rekao je Busek za Hinu govoreći o suradnji Hrvatske i Pakta.

On je naveo dobre rezultate suradnje na povratku izbjeglica, povratu njihove imovine te u jačanju hrvatskog gospodarstva.

"Doprinos Hrvatske regionalnoj suradnji je izvanredan", izdvojio je Busek dodajući kako je hrvatska vlada otvoreno rekla da shvaća sebe kao vezu između Europske unije i drugih zemalja u regiji.

Busek je u četvrtak na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu govorio o postignućima Pakta o stabilnosti u proteklih pet godina od njegova osnivanja u Sarajevu 1999. i njegovim budućim izgledima.

Napominjući da Hrvatska početkom iduće godine s EU započinje pregovore o članstvu on je naglasio da je za Hrvatsku važno da ispuni uvjete koji stoje pred njom za uključenje u EU.

Busek je rekao kako je teško je odrediti koliko je kroz Pakt prošlo financijske pomoći za provedbu programa i projekata u Hrvatskoj, ali je spomenuo da je ulagano u povratak izbjeglica i infrastrukturne projekte.

Naveo je da je Pakt u proteklih pet godina izravno i neizravno pomogao različite projekte u regiji s 25 milijardi eura, od kojih je 6,4 milijardi eura utrošeno na infrastrukturne projekte poput auto-cesta, te da je dosta uloženo u jačanje sigurnosti i povratak izbjeglica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Busek je ocijenio kako je Pakt postao mjerilo za djelovanje međunarodne zajednice u upravljanju krizom u regiji i primjer dobre suradnje EU, SAD-a i drugih zemalja i organizacija.

Govoreći o uspjesima Pakta naveo je jačanje demokracije u zemljama regije, njihovu sve bolju međusobnu suradnju, ulaganje u infrastrukturne projekte te prihvatanje politike povratka izbjeglica i poticanja slobode medija.

Glavni cilj Pakta je da sve njegove članice postanu članice EU i NATO-a, rekao je koordinator, što je i glavni poticaj zemljama regije za reforme i jačanje međusobne suradnje.

Busek je kazao kako očekuje završetak djelovanja Pakta kada sve zemlje članice postanu kandidati za članstvo u EU. Govoreći o vremenskoj perspektivi završetka rada Pakta on je rekao da je Pakt predviđen u proračunu Europske unije od 2007. do 2013.

Među glavne probleme regije ubrojao je to što Bosna i Herecegovina još uvijek nije integrirana zemlja te odnose između Srbije, Crne Gore i Kosova, posebice neriješen status Kosova.

Naglasio je da treba mijenjati stav drugih Europljana kako oni trebaju govoriti što je dobro za regiju jugoistočne Europe i da zemlje regije sve više trebaju same rješavati svoje probleme.

(Hina) xslek ynz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara