dobrotvorna "noć tisuću večera" u "sheratonu"

Dobrotvorna "Noć tisuću večera" s koje će sav prihod od ulaznica i donacija biti uplaćen Hrvatskom centru za razminiranje večeras je upriličena u zagrebačkom hotelu "Sheraton". L

Dobrotvornoj akciji, koja se treću godinu zaredom održava u organizaciji Američke trgovačke komore u Hrvatskoj (AmCham) i pod pokroviteljstvom američkog i kanadskog veleposlanstva, nazočili su hrvatski premijer Ivica Račan i njegova supruga Dijana Pleština, savjetnica ministra vanjskih poslova za razminiranje, te brojni uglednici iz diplomatskog, društvenog i gospodarskog života.

Po riječima organizatora, na večeru se odazvalo 370 donatora, a osim ulaznica od 500 kuna i donacija na "Noći tisuću večera", podsjećaju, dobrotvorni prilog za razminiranje može se uplatiti i na žiro račun 2484008-1100825544. Prikupljeni iznos će, kao i dosad, udvostručiti kanadsko i veleposlanstvo SAD-a, a sponzor večere je "Diners Club Adriatic".

Napominjući da su nagazne mine veliko zlo, hrvatski premijer Ivica Račan je iznio "crni" podatak prema kojem u svijetu svakih 20 minuta netko strada od mine.

"To zlo pokušavamo smanjiti i iz državnog proračuna smo tri puta povećali novčana sredstva za razminiranje u zadnje četiri godine, a povećale su se i donacije plemenitih ljudi", naglasio je premijer Račan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naveo je da se unazad par godina brojka od 58 osoba nastradalih od mina smanjila na osam nastradalih ove godine, ali i dodao da ćemo moći biti sretni tek kad se budemo mogli pohvaliti da nitko u Hrvatskoj, ali i nitko u svijetu nije stradao od mine.

Kanadski veleposlanik Dennis A. Snider je podsjetio da je na "Noći tisuću večera" koja se održava od 2001., između 6. i 8. studenoga, u više od 35 zemalja, za razminiranje prikupljeno tri milijuna dolara. "Zahvaljujući vašoj odgovornosti i darežljivosti slijedeće godine će jedno polje u Hrvatskoj biti razminirano", rekao je obraćajući se nazočnima. Ističući kako mine ne poznaju razliku između rata i mira te da moraju biti uklonjene i veleposlanik SAD-a Ralph Frank je podržao donatore i napore hrvatske Vlade u razminiranju.

U Hrvatskoj je još oko 700.000 položenih mina i po tome spada u šest zemalja koje su najugroženije nagaznim minama. To su još Afganistan, Bosna i Hercegovina, Kambodža, Mozambik i Vijetnam.

Podsjećajući da je 2001. i 2002. Hrvatska bila među najuspješnijim zemljama u prikupljanju novca za razminiranje, predsjednica hrvatskog AmChama Tatjana Divjak se pridružila očekivanjima da će tako biti i ove godine.

(Hina) bdj mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara