Dodijeljena francuska književna nagrada Renaudot

NAGRADU Renaudot za 2003. dobio je Philippe Claudel za "Sive duše" (izd. Stock), dok je istu nagradu za esej dobio Yves Berger za "Rječnik zaljubljen u Ameriku" (Plon), priopćio je u ponedjeljak žiri te francuske jesenske književne nagrade.

Philippe Claudel (1962.) je u trećem krugu dobio pet glasova, dok je Gilles Martin-Chauffier, autor djela "Tišina, lažemo" (Grasset), dobio tri.

Nagrada Renaudot za esej dodijeljena je u prvom krugu Yvesu Bergeru za "Rječnik zaljubljen u Ameriku", koji je dobio pet glasova, a Pierre Lepape je dobio četiri za "Zemlju književnosti" (Le Seuil).

U "Sivim dušama" Philippe Claudel priča o istrazi zbog ubojstva djevojčice koje se dogodilo 1917. u pokrajini Lorraine nedaleko od bojišnice, gdje se vojnici ubijaju u strašnom pokolju kakav je bio Prvi svjetski rat.

Autor je dobio nagradu francuske televizije za knjigu "Odustajem" (2000.) i Goncourtovu nagradu za "Les petites mecaniques" (2003.).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sive duše" natjecale su se za ovogodišnjeg Goncourta i Feminu, također francuske književne nagrade.

Knjiga Yvesa Bergera svjedoči o autorovoj ljubavi prema Sjedinjenim Državama, a napisana je, kako sam ističe, bez francusko-engleske jezične mješavine i bez anglicizama.

Od "Pčela" do "Yourcenar", preko "Protuamerikanizma" (u kojemu žestoko napada one koji preziru SAD) i "tornjeva", zaključuje da "američki san još uvijek traje i oduševljava".

Nagrada Renaudot obično se dodjeljuje istog dana kao i Goncourtova, ali je ove godine, na opće iznenađenje, Goncourt koji obilježava stotu obljetnicu, prebačen na 21. listopada, zatekavši tako druge književne nagrade i zasluživši kritiku i nerazumijevanje organizatora Femine.

Goncourt za 2003. dodijeljen je Jacques-Pierreu Ametteu za "Brechtovu ljubavnicu".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara