Dodijeljene nagrade 18. Animafesta

SINOĆ su na ceremoniji dodijeljene nagrade 18. svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb! Veliku nagradu, u konkurenciji od 94 animirana filma iz cijelog svijeta, zbog originalnog grafičkog stila i izvrsne režije odnijele su "Sestre Pearce" Luisa Cooka, priča o dvije oronule stare usidjelice na pustom otoku u produkciji poznatog londonskog Aardman studija.

Nagradu Zlatni Zagreb žiri je dodijelio njemačkom filmu "Kržljavi". "Smatramo ga drugim filmom festivala zbog snažnog i čistog dizajna koji nosi jaku i šokantnu poruku", istaknuli su u obrazloženju.

Nagradu "Zlatko Grgić" dobio je "Hezurbeltzak, obični grob" Španjolke Izibene Onederra, a posebne nagrade pripale su izvrsnom mađarskom šumskom spotu "KJFG No. 5", "Prognozi" Adriaana Lokmana i "Gospođi Tutli-Putli".

Jedno od tri posebna priznanja dobio je mladi Splićanin Veljko Popović za "Onu koja mjeri", s kojom idući tjedan putuje na festival animacije u francuski Annecy. Studentsko natjecanje obilovalo je izvrsnim ostvarenjima, a među 79 naslova nagradu "Dušan Vukotić" za najbolji studentski film dobio je finski "Neodoljivi osmjeh", o stjuardesi koja pokušava udovoljiti svima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječji žiri u sastavu Patrik Horvat, Paloma Quinn Mills, Anja Sever, Anna Šagadin i Anđela Žapčić "Moj sretni završetak" Milena Vitanova nakon puno razmišljanja proglasili su najboljim filmom za djecu, a posebna priznanja dodijelili su "Animatou", "Oktapodima" te "KJFG No. 5" koji je dobio i nagradu Animafestove publike zvanu "Mr. M".

Projekcija nagrađenih filmova održat će se danas u 21.30 u kinu Europa. U Europi je danas na programu i izbor od 7 filmova koje dječji žiri preporučuje svojim vršnjacima u 13.00, a Animafest je one starije odlučio počastiti dugometražnim animiranim hororom "Strah od mraka" u 17.00 sati, također u kinu Europa.

Za zaposlene roditelje koji tijekom tjedna nisu stigli pogledati filmove, u kinu Europa sutra je na redu Animirana subota za djecu - u 11, 17 i 19 sati reprizirat će se filmovi iz dječjeg programa, pogodni za uzrast od četvrtog do osmog razreda osnovne škole.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara