DODIJELJENE NAGRADE HGK ´ZLATNA KUNA´

Prema izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK), najbolja je banka u prošloj godini u Hrvatskoj bila Raiffeisenbank Austria d.d., najbolji osiguravatelj Croatia osiguranje, dok su među tvrtkama za najbolje izabrane Ericsson Nikola Tesla kao velika (sa više od 250 zaposlenika), M SAN Grupa iz Zagreba kao srednja, a zagrebački Mobis Electronic d.o.o kao najbolja mala tvrtka.

U svakoj je kategoriji bilo pet nominiranih, a najboljima su na večerašnjoj svečanoj Skupštini HGK, dodijeljene tradicionalne nagrade ´Zlatna kuna´ za 2002. godinu, kojima Komora nagrađuje izvrsnost poslovanja u prošloj godini na temelju brojnih pokazatelja.

Svečanoj skupštini HGK-a nazočan je bio i predsjednik hrvatske Vlade Ivica Račan koji je tom prigodom istaknuo kako Vlada čvrsto stoji iza ekspanzije naših tvrtki, budući joj nije cilj da hrvatsko gospodarstvo samo opstane u nemilosrdnom okruženju otvorenoga tržišta, nego da bude motor i vodeći gospodarski subjekt u regiji.

´Preksutra ćemo u Ateni predati službeni zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Nedvojbeno je da bi Hrvatska, ulaskom u EU, trajno riješila većinu svojih gospodarskih i razvojnih problema i drago mi je da većina građana Hrvatske to prepoznaje´, rekao je Račan.

Istodobno su dodijeljene ´Zlatne kune´ za životno djelo, koju je ove godine dobila Jelenka Prelić, pod čijim je vodstvom stvoren deterdžent ´Plavi radion´, kao i nagrade za inovacije. Njih je HGK dodijelila vlasniku i direktoru tvrtke Altpro d.o.o. ing. Zvonimiru Viduki (za pružni magnet) te vlasniku i direktoru Tvornice turbina d.o.o. ing. Ivici Mikšiću (za ´Cargo pumpu´).

Uz nagrade ´Zlatna kuna´, HGK je na večerašnjoj svečanosti dodijelila i nove znakove ´Hrvatske kvalitete´ i ´Izvorno hrvatsko´.

Od večeras tako znak ´Hrvatska kvaliteta´ nose i stiješnjena šunka u ovitku tvrtke Sljeme d.d., zatim krumpir, luk i mrkva koje proizvodi tvrtka Lipovac d.d., te keramičke pločice Keramičke industrije Orahovica. Isti znak nositi će i četiri tipa troslojnih montažnih dimnjaka tvrtke PGM, igraće karte koje proizvodi Grafika-Grafoprint iz Bestovja te nekoliko proizvoda iz linija Faks i Arf osječke Saponije.

Znak ´Hrvatska kvaliteta´, zajedno s ovogodišnjim dobitnicima, nosi ukupno 67 proizvoda domaćih proizvođača, a znak ´Izvorno hrvatsko´ ima ukupno 32 izvorna kvalitetna proizvoda, koji su plod domaćeg razvojno-istraživačkog rada, inovacija i invencija.

Znak ´Izvorno hrvatsko´, naime, dobili su rolana mesna slanina zagrebačkog Sljemena, program dokupa mirovine Royal mirovinskog osiguranja, vakumirani i narezani dalmatinski šokol te posedarski pršut Pršutane Dragana Klanca iz Posedarja, nakit iz kolekcije Morčić velikogoričke Zlatarne Križek, kao i Podravkin zaslađeni pekmez od šljiva. Znakom ´Izvorno hrvatsko´ obilježavat će se i tri informatička proizvoda (softvera) tvrtki Infosistem i Euro-Tera iz Zagreba te riječkog Digital Pointa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara