Dodik stigao u Zagreb, Tadić ne dolazi

PREDSJEDNIK vlade Republike Srpske Milorad Dodik stigao je u Zagreb, dok srpski predsjednik Boris Tadić ipak nije došao na Veliku skupštinu Srpskog narodnog vijeća.

Kasno sinoć iz Tadićeva ureda je pristigla obavijest o tome kako on neće doći na skup. Organizatori su ostavili dojam da Tadića predstavlja Bojan Pajtić, međutim on je ondje došao u ime Izvršnog vijeća Autonomne Pokrajine Vojvodine, kojim predsjeda.

Dodik je nedolazak Tadića opravdao formiranjem vlade u Srbiji, gdje su pregovori o vladajućoj koaliciji još uvijek u tijeku.

No, još uvijek se nagađa kako razlog njegova nedolaska leži u izjavama ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića, koje su izazvale tenzije. Njegov nedolazak se pripisuje i preambicioznim vodstvom SNV-a, koji ga je pozvao i uzeo zdravo za gotovo da će doći.

Na skupštini je sudjelovalo sudjelovati oko 1682 vijećnika iz cijele Hrvatske, te predstavnici organizacija koje okupljaju Srbe iz Hrvatske, kao i visokih državnih dužnosnika Republike Hrvatske i Republike Srbije. Skupštini je, među ostalima, nazočio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Pupovac priznao kako Tadićev dolazak ipak nije bio sasvim siguran

Podsjetimo, Srpsko narodno vijeće je najavilo kako će se predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Boris Tadić danas pojaviti na velikoj skupštini tog vijeća u Zagrebu. Iako su nam iz Vijeća jučer sa zadovoljstvom potvrdili kako dvojac dolazi u Zagreb, predsjednik tog vijeća Milorad Pupovac naknadno je otkrio kako Tadićev dolazak ipak nije bio sasvim siguran.

Skup najvišeg organa manjinske samouprave u Hrvatskoj održao se u Koncertnoj dvorani Lisinski. Skupu su prisustvovali i čelni ljudi eparhija Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i srpskih organizacija.

Ovim velikim skupom se inače obilježava 160 godina od Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima i proglašenja Josifa Rajačića srpskim patrijarhom.

K.C. / A.B. / I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara