Dogovor Arafata i Koreija: Palestinska vlada do listopada

PREDSJEDNIK Palestinske vlasti Jaser Arafat i njegov premijer Ahmed Korei riješili su u subotu, barem privremeno, razmirice i time omogućili novome kabinetu da obavlja svoju zadaću do listopada, objavio je u subotu navečer glavni Arafatov tajnik.

"Korei i ministri u vladi nastavit će obavljati svoje dužnosti do isteka zakonskog roka od mjesec dana", rekao je Arafatov savjetnik Nabil Abu Rudeina.

On je istaknuo da će taj suženi kabinet biti izvanredna vlada koja postaje "odmah" operativna.

Na sastanku u Ramallahu, Arafat i Korei nisu se, međutim, suglasili oko sudbine generala Nasra Jusefa kojeg je u nedjelju Korei imenovao ministrom unutarnjih poslova. Nasr je u srijedu odbio prisegnuti pred Arafatom tražeći da parlament potvrdi vladu, čime je razgnjevio Arafata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Agencija France Presse pojašnjava da je kriza izbila jer je Korei želio osigurati legitimnost svoje vlade pred parlamentom i javnim mnijenjem. Također je želio Jusefa za ministra čemu se, nakon afere s prisegom, suprotstavio Arafat, željan zadržati ekskluzivnu kontrolu nad službama sigurnosti.

Istodobno je u subotu izraelski upad u izbjeglički logor u pojasu Gaze ušao u treći dan. Medicinski izvori objavili su da su Izraelci u tom logoru, kamo po tvrdnjama Izraelaca stiže krijumčareno oružje iz Egipta, ubili 19-godišnjeg Palestinca i ranili njih još 16.

Izraelci su nedavno pokrenuli oštru vojnu akciju protiv palestinskog ustanka za neovisnost, koji je izbio u rujnu 2000. godine.

Nakon što je islamistički bombaš samoubojica prošloga tjedna ubio 20 osoba u restoranu na sjeveru Izraela, izraelska vojska bombardirala je logor kod Damaska u Siriji, tvrdeći da služi za obuku palestinskih militanata.

Sirija je u subotu objavila kako ima pravo na samoobranu ako Izrael ponovno napadne njezin teritorij. Izrael je, pak, uzvratio da zemlje koje potiču terorizam ne mogu govoriti o samoobrani.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara