Dogovor pao preko Facebooka: Mladi iz Zagreba, Beograda i Vukovara bacali bijele ruže u Vuku

Foto: Danijel Soldo / Cropix

OKO 40 mladića i djevojaka iz Zagreba, Beograda i Vukovara sastalo se danas u Vukovaru, na isti dan kada je taj grad po prvi put posjetio predsjednik Srbije Boris Tadić. Susret u Vukovaru dogovorili su preko Facebooka, a ideja im je bila da pokažu kako mladi ljudi u Hrvatskoj i Srbiji žele zajednički graditi svoju budućnosti.

"Tužno je da su mladi u Vukovaru i dalje podijeljeni na 'svoje' i 'njihove' kafiće", rekao je Mario Magić iz Zagreba prije nego što je zajedno s ostalim mladićima i djevojkama ubacio bijelu ružu u rijeku Vuku. Simbolika bacanja ruža ispod mosta u središtu Vukovara je, kako kažu, potpora izgradnji zajedničke budućnosti na ovim prostorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mladima u Srbiji bitno je istinito prikazati što se doista događalo u Vukovaru. To iz udžbenika ne mogu naučiti, važno je da se istinita priča o Vukovaru što prije uvrsti u povijesne knjige u Srbiji", rekao je Dušan Lopušina koji je u Vukovar došao iz Beograda.

"Bijelu ružu u Vuku bacam za sve žrtve Vukovara, ali i za sretniju budućnost svoje generacije. Mi se još družimo odvojeno, a to je tako tužno", rekla je vukovarska srednjoškolka Maja Milanović. Mladići i djevojke koji su sudjelovali na skupu u Vukovaru obećali su kako će oni od danas početi pisati novu priču.

Tijekom šetnje Vukovarom susreli su i Vesnu Pusić koja ih je pozdravila i podržala njihovu inicijativu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara