Dok se na Prisavlju fešta, HRT postojano tone

NA PRISAVLJU je danas velika fešta. Dijele se nagrade za izvrsnost i zasluge, tapše po leđima (i trača iza leđa), pije se i jede na račun kuće. Organizirana je čak i živa svirka. Scena s Titanica tako je bila kompletna. Kad HRT već tone, neka barem tone sa stilom.

Međutim, razloga za slavlje baš i nije bilo. Na dan kad je HRT svečano objavio plagijat BBC-ove web stranice i jutro nakon što je objavljen dopis direktora programa Domagoja Burića u kojem apelira na svoje urednike da dugo toplo ljeto prožmu domoljubnim zanosom, na javnoj televiziji bilo je mnogo više razloga za zabrinutost. Sramota s plagijatom web stranice BBC-a tek je vanjska manifestacije dobro poznate činjenice da je HRT parodija BBC-a. No, Burićev dopis pokazao je svu dubinu truleži koja vlada na najvećoj nacionalnoj televiziji. Čovjek koji se godinama trudio odavati dojam civiliziranog kulturnjaka i znanstvenika preko noći se "povampirio" i počeo trabunjati o "nacionalnoj simbolici", o "vatrometu koji bi dečkima s druge strane Dunava i Boke Kotorske pokazao što se događa", pa čak i osjetio potrebu ljetne vrućine proglasiti specifično hrvatskom manifestacijom. A još nedavno spominjalo ga se kao čovjeka koji se hvali fotografskim pamćenjem. I naravno, kao muža bivše urednice Jasne Ulage te očuha zabludjele starlete Paole Valić.

Stjegonoša domoljubnog izvještavanja

Sada je on postao stjegonoša domoljubnog izvještavanja, po mjeri onih koji su ga tamo postavili. Valjda je shvatio da kad si u ludnici, lakše je ponašati se kao luđak. Inače će on biti taj kojeg će se prikopčati na struju. Ovakva vrsta dopisa neodoljivo je asocirala na mračno doba devedesetih kad su Prisavljem bauljali Tuđmanovi komesari i novinarima mjerili krvna zrnca. Zombiji su sada ponovno izašli iz ormara, nad HRT se ponovno spustio onaj poznati mrak u kojem vladaju apatija, strah, beznađe, a u redakcijama se još jednom sastavljaju spiskovi nepodobnih novinara. I takav Titanic, pun luđaka i izgubljenih duša, postojano tone sve dublje.

Srozala se gledanost. Pali su prihodi. Nestao je ugled. Kriteriji su okrenuti naglavce. Program je postao perverzna mješavina šunda i sterilnosti. I sve to nije zasluživalo veselicu, nego karmine. Pa čak i uz Matu Mišu Kovača.

Gledanost oba programa približila se opasnom pragu od 50 posto. Ispod toga nastaje propast. Prihodi od marketinga lani su bili 26 milijuna kuna manji od plana, a perspektiva je još mračnija s obzirom da ukupno tržište marketinga stagnira. HTV je ove godine izgubio prava na prijenos Svjetskog rukometnog prvenstva, zbog čega je Robert Šveb dao ostavku na mjesto ravnatelja HTV-a, da bi na ovoj fešti čovjeku od rukometa Boži Sušecu (inače kumu Vanje Sutlića) bila uručena godišnja nagrada. Glavna urednica Informativnog programa Hloverka Novak Srzić na sudu je s kućom na čijem je čelu, a tek treba riješiti i multimilijunsku tužbu INE koju je ostavila u amanet HRT-u. Pompozno najavljena emisija Sve u 16 zabilježila je katastrofalnu gledanost, zatim je šetana po programu, pa ukinuta, pa onda opet izvađena iz naftalina i predviđena za tjedno prikazivanje - samo do ljeta. Voditeljica Dnevnika Tončica Čeljuska svoju vjerodostojnost troši uvjeravajući javnost u nevinost svog supruga nepravomoćno osuđenog na dvije i pol godine zatvora zbog preprodaje zemljišta. A kad smo već kod kriminala, valja zabilježiti da je u cijelom mafijaškom skandalu na HRT-u najbolje prošla upravo ona koja je s mafijašem živjela - Ivana Šikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U takvoj sredini besramnost je skoro pa očekivana

U takvoj sredini besramnost je skoro pa očekivana. Prošlog tjedna novinarsku nagradu HND-a Josipu Šariću za objavljivanje Brijunskih transkripata preuzela je glavna urednica Hloverka Novak Srzić. Koja je - pazite sad - u vrijeme objave nagrađenog priloga svoj talk show na Novoj TV posvetila čerečenju Šarića i urednika Dnevnika zbog objavljivanja dokumenata označenih kao državna tajna. Zar je onda neobično što je svojim povratkom na HTV promovirala upravo one novinare koji su se tada u emisiji Radni ručak javno obračunali sa Šarićem i svojim nadređenim urednicima. Umjesto kazne, dobili su promociju. Sasvim u skladu sa standardima HTV-a.

Ima toga još. Osim što hodnicima opet dominiraju bivši Motrištarci, urednički kolegiji služe za obračune s nepoćudnim novinarima. Tako Aleksandar Stanković iz tjedna u tjedan u višesatnim seansama ispiranja mozga mora objašnjavati zbog čega je pojedine goste zvao u emisiju. Nedavno se digla velika frka zbog gostovanja Vedrane Rudan, iako je ravnatelj Vanja Sutlić par dana prije emisije s veseljem odobrio njezino gostovanje. Ali dobro, takva fora tipična je za ljude kojima njihovi trabanti obavljaju prljavi posao, što njima omogućava da nesmetano ručaju, večeraju, krstare ili putuju. I ne bi se htjeli miješati u svoj posao.

Veselice bi trebali organizirati Vladini dužnosnici i čelnici konkurentskih televizija

U takvoj situaciji, prigodničarske veselice trebali bi organizirati Vladini dužnosnici i čelnici konkurentskih televizija, jer oni najviše profitiraju u onome što sliči na kaos, a zapravo je pomno smišljena strategija. Cilj je novinarski uškopiti HTV, smanjiti njegov utjecaj, a time i opasnost po vladajuću garnituru. Osim što su političke emisije svedene na minimum, dodijeljene su podobnim kadrovima, dok se preostale novinare poput Stankovića ili Denisa Latina, izlaže konstantnom pritisku - na kolegijima ili na Programskom vijeću. Glavna osoba u Informativnom programu sada je Dijana Čuljak, relikt Tuđmanova vremena i još više, izdanak suvremenog trenda u kojem su ideologija i profesija samo kraći put prema zaradi. Njezin sukob interesa zbog činjenice da je u braku s televizijskim producentom na Prisavlju nikad nije problematiziran, kao što nisu istražene ni optužbe da je Hloverka svojedobno kao urednica Otvorenog inkognito surađivala za Šelebajevu emisiju U sridu, prikazivanu na Novoj TV.

Privatni interes, prijateljstvo, nepotizam, politička podobnost, ideološka ispravnost, to su vrijednosti koje se njeguju u onome što je začetnik tog trenda, Antun Vrdoljak, svojedobno nazvao Katedralom hrvatskog duha. Domagoj Burić tek je zadnji u nizu onih koji su odlučili pomoliti se na tom oltaru, osiguravajući si tako nedodirljivost na poziciji koje se jedva dočepao. Drugima je ostavljeno još malo vremena da se prilagode ili pobjegnu, prije nego što Titanic udari o dno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara