Dokaz broj 18: Nepotreban video nadzor za 41,4 milijuna kuna

Dokaz broj 18: Nepotreban video nadzor za 41,4 milijuna kuna

Tekst: P.Vidov
Foto: Index


"NAVEDITE nam jedan primjer kad ste vi kao predsjednik Nadzornog odbora HAC-a spriječili korupciju", izazvao je sinoć SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović državnog tajnika Zdravka Livakovića. Livaković se na to pohvalio kako je spriječio malverzacije u naplati, uvođenjem dodatnog sustava osiguranja.

> Akcija Indexa: Pomozimo Kalmeti da smjeni Upravu HAC-a

> Tema: Index otkriva afere HAC-a

Da pojasnimo, radi se o sustavu nadzornih kamera koje je HAC kupio od tvrtke King ICT, inače stalnog opskrbljivača Hrvatske vlade računalnom opremom, koji je Vladu opremio i laptopima koje vidimo na njihovim sjednicama. Za ovaj sustav HAC je platio 41,4 milijuna kuna, iako mnogi upozoravaju da je on nepotreban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima je i predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić koji tumači kako je na naplatnim kućicama i ranije postojao sustav koji je sprječavao bilo kakav pokušaj krađe s obzirom da se sva vozila snimaju, a na sustavu radi 26 analitičara i 20 kontrolora tako da je prekategorizacija vozila gotovo nemoguća.Odnosno, kako Stanić voli kazati, moguće je ukrasti jednom, ali i nikad više, s obzirom da bi lopov već idući dan bio otkriven. No, Uprava HAC-a ipak je odlučila potrošiti 41 milijun kuna tvrdeći kako neki blagajnici storniraju račune za kamione pa ih kasnije prekucavaju kao račun za vozilo niže kategorije kako bi razliku mogli staviti u džep.

"Sindikat je upozoravao Upravu kako bi u ovoj godini trebalo zbog mjera štednje odustati od svih nepotrebnih investicija", komentira Stanić prema njemu besmislenu odluku da plati 41 milijun kuna tvrtki koja je stalan partner Vlade, a koja je, recimo i to, dio M San grupe u kojoj je jedan od glavnih menadžera umirovljeni general Damir Krstičević. Podsjetimo, SDP-ov saborski zastupnik Danijel Mondekar je u petak u Saboru rekao kako je Hrvatska u zadnja tri tjedna izgubila 6 milijuna eura iz EU zbog tri natječaja koja je poništila Europska komisija i dodao kako se jednim od tih natječaja želio namjestiti posao upravo M san grupi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara