Dokazano: Mobiteli ne štete ljudskom zdravlju

KORIŠTENJE mobitela u odraslih osoba ne ostavlja nikakve posljedice kako se to vjerovalo, niti povećava rizik od karcinoma, rezultati su prve dugogodišnje studije o štetnosti upotrebe mobilnih telekomunikacijskih uređaja njemačkog državnog ureda za zaštitu od zračenja. Rezultati opsežnog istraživanja predstavljeni su u utorak u Berlinu.

"Granice elektronskog zračenja koje emitiraju današnji mobilni uređaji više su nego dostatne i nisu štetne", izjavio je njemački ministar zaštite okoliša, Sigmar Gabriel. Predstavljajući studiju, Gabriel je napomenuo kako šest godina istraživanja nije pokazalo apsolutno nikakve povezanosti upotrebe mobitela i zdravstvenih promjena što uključuje karcinom, glavobolje ili nesanice.

"Tumori na mozgu nemaju nikakve veze s upotrebom mobitela", naglasio je Gabriel. Studija nije mogla isključiti moguće negativne posljedice za djecu koja koriste mobilne uređaje, posebice onu mlađu od 12 godina. Još uvijek postoje brojne nejasnoće oko mogućih zdravstvenih rizika.

Zbog toga, njemački ured za zaštitu od zračenja poziva na oprez prilikom upotrebe mobilnih uređaja kod djece dok je nevladin Savez za zaštitu okoliša (BUND) zatražio preventivnu zabranu upotrebe mobitela za djecu.

Jedan od predstavnika BUND-a izjavio je: "toliko dugo dok pred nama ne leže pouzdane studije o utjecaju zračenja, mobiteli bi za djecu trebali biti zabranjeni". Cijena ove šestogodišnje studije, koja je najopsežnija o istraživanju mobilnih uređaja na ljudsko zdravlje, stajala je 17 milijuna eura.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara