DOKIĆ O JAVNOM NATJEČAJU ZA GRADNJU KORIDORA V.C

Vijeće ministara BiH svakako će raspisati javni natječaj za dodjelu koncesije za gradnju dijela koridora V.C koji prolazi kroz tu zemlju, izjavio je u četvrtak u Sarajevu ministar transporta i komunikacija BiH Branko Dokić.

"Javni tender sasvim je siguran, moguće je da će Vijeće ministara do kraja godine naći zakonsku formu i objaviti javni poziv zainteresiranim koncesionarima da se prijave", rekao je Dokić na konferenciji za novinstvo u Sarajevu.

On je podsjetio kako u ovome trenutku vlasti BiH još nemaju elemenata za dodjelu koncesije te da će konačna odluka o potencijalnom koncesionaru morati pričekati uspostavu posebnoga državnoga povjerenstva. To bi povjerenstvo, prema procjenama ministra Dokića, moglo biti utemeljeno u sljedeća dva do tri mjeseca.

Iako je tvrtka Bosmal propustila do 23. studenoga ispuniti uvjete za razgovore o dodjeli koncesije koje je sama postavila, ministar Dokić je kazao kako ona nije "ispala iz igre" za ovaj posao.

Po njegovim riječima, mogućnost dodjele koncesije otvorena je međutim i za sve ostale zainteresirane a konačna odluka ovisit će o najboljoj ponudi. Ministar Dokić je objasnio kako će BiH u svakom slučaju sama financirati izradu Studije izvedivosti gradnje koridora V.C za što će iz proračunskih sredstava izdvojiti 7 do 9 milijuna dolara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natječaj za prijavljivanje tvrtki zainteresiranih za izradu Studije izvedivosti ostat će otvoren do 24. prosinca. Nakon toga bit će potrebno izraditi i ostalu projektnu dokumentaciju, što bi prema procjenama Dokića državu BiH trebalo stajati dodatnih 20 do 30 milijuna dolara.

Ministar transporta i komunikacija nije odbacio mogućnost da vlasti u Sarajevu nastave razmatrati mogućnost gradnje koridora V.C i kroz eventualno kreditno zaduženje zemlje ali je i istakuno kako dodjela koncesije i dalje vrijedi za najbolje rješenje.

Ministar Dokić je rekao kako Vijeće ministara još očekuje konačni odgovor Hrvatske na prijedlog da se izgradi spojnica s autoceste Zagreb-Lipovac prema Okučanima. Hrvatska bi sa svoje strane trebala izgraditi 7 kilometara autoceste, a to uključuje i gradnju mosta preko Save čime bi se otvorila mogućnost brzog povezivanja Banje Luke sa Zagrebom, rekao je on.

(Hina) rmav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara