Doktorica objasnila što za pacijente sa sela znači ukidanje uputnica C1

Doktorica objasnila što za pacijente sa sela znači ukidanje uputnica C1

Foto: Hina

DOKTORICA Željka Perić iz Zdenaca, predsjednica virovitičko-podravskoga županijskog Povjerenstva Hrvatske liječničke komore i KOHOM-a, koju je Udruga pacijenata proglasila najboljom liječnicom u Hrvatskoj za 2014. godinu pojasnila je što znači ukidanje uputnica C1, prije svega za pacijente iz ruralnih krajeva Hrvatske.

Kako kaže Perić, tim se pacijentima ograničava dostupnost zdravstvene zaštite i ta odluka jednostavno nije dobra, prenosi Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pacijentima u Zagrebu možda i nije problem voziti se tramvajem ili autobusom od liječnika do bolnice i obrnuto, ali zaboravlja se na ljude koji moraju putovati više desetaka kilometara od svoga liječnika do bolnice, a možda su toliko već proputovali od svoje kuće do liječnika", rekla je Perić te dodala da se stanje s prijevozom bitno pogoršalo u posljednjih nekoliko desetljeća, zbog ukidanja velikog broja autobusnih linija.

"Ako želim, primjerice, da glavobolju i vrtoglavicu kompletno obradi neurolog, izdajem C1 uputnicu za bolničkog specijalista. Tom uputnicom neurolog je dobio odriješene ruke da izda tzv. interne uputnice za sve pretrage koje smatra da su mu potrebne za postavljanje dijagnoze i kako bi stvorio cjelovitu sliku o stanju pacijenta. Tako će izdati uputnicu za, recimo, struje mozga, CT mozga, ultrazvuk krvnih žila vrata, snimku vratne kralježnice, za okulista i slično. Pacijent istoga trenutka ima mogućnost s tim internim (bijelim) uputnicama otići na infopult i odmah dobiti termine za tražene pretrage. Ukidanjem internih uputnica pacijent se od specijalista mora vratiti svome liječniku kako bi mu ovaj izdao (crvene) uputnice za sve pretrage, i mora se ponovno vratiti u bolnicu ili telefonom (a ni to nije jednostavno) tražiti termine" objasnila je Perić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara