Domagoj margetić tvrdi da je bio pritvoren zbog lažnih optužbi

NEDAVNO smijenjeni glavni urednik Hrvatskog slova Domagoj Margetić ustvrdio je danas da je početkom rujna pritvoren zbog lažnih optužbi koje mu je namjestila "skupina kriminalaca" u pravosuđu i policiji, iza kojih, kako kaže, stoji predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Margetić smatra da je navodna hajka na njega, ali i njegove suradnike koji su s njim otišli iz Hrvatskog slova, pokrenuta zbog kritičkih tekstova tog tjednika o predsjedniku Mesiću.

"Predsjednik Republike poslužio se svim polugama političke, obavještajne, financijske, pravosudne i policijske moći kako bi se obračunao s nepodobnim i kritičkim novinarom", kazao je Margetić na konferenciji za novinare.

Iznoseći kronologiju svog petodnevnog boravka u pritvoru, rekao je da je u zagrebački Okružni zatvor doveden 1. rujna nakon 12-satnog policijskog saslušanja, na kojem je, kako tvrdi, ispitivan isključivo o Hrvatskom slovu, uređivačkoj politici, kritičkim tekstovima protiv Mesića i izvorima svojih informacija.

Dodao je da je tek nakon dovođenja u pritvor saznao da ga terete za nepravilnosti u pretvorbi te da je već dva dana kasnije u zatvor došlo rješenje suda iz Jastrebarskog da ga se odmah oslobodi. No, zatim mu je, kako kaže, uručeno novo rješenje o zadržavanju u pritvoru zbog tužbe za klevetu koju je protiv njega 1993. pokrenuo Dobroslav Paraga.

Tvrdi da je u vrijeme dok je bio u pritvoru policija neovlašteno pretražila prostorije Udruženja novinara Republike Hrvatske, čiji je predsjednik, te njegov stan, iz kojeg su mu navodno otuđili tri tisuće eura, CD-ove i adresare. Potom su, kaže, uslijedile telefonske prijetnje njegovim suradnicima i obitelji, a sve kako bi ga se, smatra on, udaljilo od novinarstva i istupa u javnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će zbog svega podnijeti niz tužbi kojima želi dobiti sudsku zadovoljštinu zbog navodnog nezakonitog zatvaranja, pretrpljene štete i klevete.

Nakon Margetićevog uhićenja policija je izvijestila da je pritvoren temeljem tjeralice Općinskog suda u Jastrebarskom. Sredinom prošlog tjedna Margetić je još jednom spomenut u stupcima crne kronike. Policija je tada rekla da je protiv njega provela kriminalističku obradu zbog osnovane sumnje da je iz prostorija Hrvatske kulturne zaklade (HKZ), izdavača Hrvatskog slova, odnio svu računalnu opremu i uređaje potrebne za izdavanje lista.

Margetić je danas to i potvrdio, rekavši da je riječ o njegovoj opremi, s čime je navodno upoznata i policija.

HKZ je nakon nestanka opreme 30. kolovoza smijenio Margetića s mjesta glavnog urednika Hrvatskog slova, a on je istoga dana ustvrdio da je uredništvo izloženo političkim pritiscima te da HKZ, pod pritiscima iz Ministarstva kulture, nastoji provesti političko kadroviranje.

(Hina) xam yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara