Don Kaćunko nakaradnim pismom traži obustavu gradnje spomenika na Mirogoju

ČUVENI hrvatski kipar Dušan Džamonja trebao je biti umjetnik po čijim bi se nacrtima gradio spomenik nestalima u Domovinskom ratu. Tu bi, prema planu, trebale biti i dvije kripte u kojima bi bile smještene cigle iz Zida boli. No, pitanje spomenika na Mirogoju maksimalno se ispolitiziralo.

Kontroverzni don Anđelko Kaćunko iz Vojnog ordinarijata poslao je pismo "zagrebačkom šerifu" Milanu Bandiću, u kojem traži obustavu gradnje spornog spomenika.

Činjenica je da on nema nad tim slučajem nikakve ingerencije, jer to je po svemu stvar grada Zagreba.

Nakon što je Bandić, s kojim je Džemonja oduvijek u dobrim odnosima, primio Kaćunkovo pismo, 13 skulptura svjetski priznatog kipara devastirano je u Parku skulptura u Vrsaru.

Džamonja tu ima kuću, a sam Park vlasništvo je države, županije, grada Poreča i općine Vrsar. No, nakon ovakvog vandalizma nitko od vlasnika nije reagirao.

Užasnut tim činom, Džamonja je u razgovoru za Globus rekao da on očito nekome smeta, jer kako stoji i u Kaćunkovom pismu, smatraju ga privilegiranim umjetnikom.

Osim s Bandićem, povezivaju ga i s Titom, no poznato je kako je Džamonja ipak bio borac za slobodu stvaranja, koju je i izvojevao.

"I Crkva je tu neki faktor. Ali budimo precizni, ne Crkva, nego pojedinci, odnosno Vojni ordinarijat, koji u svoje ime nastupa cirkularnim pismom, za mene osobno nakaradno uvredljivim." - oštro je rekao Džamonja osvrnuvši se na Kaćunka i njegove tvrdnje.

"Zlonamjerno je reći da će cigle Zida boli biti zabetonirane u spomenik, jer će se one moći premjestiti bilo kada. Odluka o premještanju Zida boli nikad nije bila ideja poništenja, nego jednostavno spremanja. Na taj su se način cigle koje propadaju i koje su izložene nevremenu trebale sačuvati." - dodao je naš vodeći kipar, čije se skulpture nalaze u najpoznatijim svjetskim muzejima, kao i na trgovima Pariza, Lisabona ili Zagreba.

Rješenje ovog problema trebale bi donijeti gradske vlasti, no činjenica je kako do njega nije nužno trebalo niti doći.

Od samih početaka polemike sasvim je jasno kako se jednom vrsnom umjetniku blati ime i cjelokupni rad, te kako je na stalnom udaru Vojnog ordinarijata, kojeg se takvi planovi ne bi trebali ticati.

Don Anđelko Kaćunko nije po ničemu kompetentna osoba koja može zabraniti gradnju jednog monumentalnog spomenika, koji je zamišljen prvenstveno kao hram u kojem bi vječno bila zabilježena imena onih koji su stvarali našu državu.

Kaćunko je uistinu zadnja osoba koja tvrdi da Grad nema pravo podignuti spomenik, i ukoliko zbilja dođe do obustave gradnje, to može biti samo iz uvijek valjanog razloga - nedostatka financijskih sredstava.

Bilo kako bilo, odustajanje od Džamonjina projekta bila bi velika sramota, kako gradskih vlasti, tako i cjelokupne svite koja radi na projektu.

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara