Donji Dolac: Obilježena 61. godišnjica pokolja mještana

U Donjem Docu u omiškom Zamosorju danas je misom i komemoracijom, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, obilježena 61. godišnjica pokolja u kojemu je u jednoj noći 26. ožujka 1944. ubijeno 275 mještana civila, među kojima 103 djeteta i 22 starca, a selo je sasvim spaljeno.

Premda taj zločin nikada nije do kraja istražen, a službeno se do 1990. navodilo kako su ih pobili pripadnici njemačke SS divizije "Princ Eugen", danas se, zbog izjava malobrojnih preživjelih kako su "ljudi u njemačkim uniformama govorili po domaću", sumnja kako su zločin zapravo počinili preodjeveni četnici.

Više je puta sa skupova u Donjem Docu, pa tako i danas, stručnjacima upućivan poziv da se povijesno istraži i dozna istina.

Koncelebrirana misa zadušnica služena je u mjesnoj crkvi svetoga Martina, ispred koje je zatim, u spomen na te i sve žrtve poginule za Hrvatsku, otkriven kameni spomen-križ visok 6 metara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Križ od mosorskog kamena, isklesan u kamenoklesarskoj radionici Luke Markića, otkrili su roditelji branitelja poginulih u Domovinskom ratu Jela Braović i Ivan Šilović.

Na komemorativnom skupu rodbini pobijenih u tom strašnom zločinu, između ostalih, obratili su se izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Rade Ivas i omiški gradonačelnik Ivan Škaričić.

(Hina) xdstr ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara