DORH odbacio prijavu protiv Šeksa za ratni zločin jer nije bio šef Kriznog štaba

DORH odbacio prijavu protiv Šeksa za ratni zločin jer nije bio šef Kriznog štaba

Foto: Tomislav Kristo (Cropix)

"ANALIZOM utvrđenog činjeničnog stanja utvrđeno je da Vladimir Šeks u inkriminirano vrijeme nije obnašao dužnost predsjednika Kriznog štaba za istočnu Slavoniju i Baranju niti je u navedenoj vojnoj akciji sudjelovao na način kako to ističe podnositelj prijave te se stoga u njegovim radnjama ne stječu obilježja prijavljenog niti bilo kojeg drugog kaznenog djela", stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva iz Osijeka u kojem se objašnjava da je odbačena kaznena prijava Ivana Zovaka protiv Vladimira Šeksa za ratni zločin.

> Bajićev DORH: Šeksa ne možemo teretiti za ratni zločin, probajte mu naći nešto drugo

> Nakon Indexove ekskluzive o podizanju prijave protiv Šeksa policija posjetila Ivana Zovaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Ekskluzivno - Izvještaji zapovjednika nakon bitke: JNA je bila obaviještena o napadu ZNG-a na Mirkovce

> Ekskluzivno - Ivan Zovak: Vladimir Šeks je ratni zločinac, 1991. me pokušao ubiti!


Podsjetimo, Ivan Zovak prijavio je Vladimira Šeksa Državnom odvjetništvu zbog ratnog zločina u Mirkovcima kada je poginulo deset pripadnika Zbora narodne garde. Šeks je navodno unaprijed obavijestio o napadu pripadnike JNA. Zločin se, kako kaže Zovak, dogodio 22. srpnja 1991. godine kada su poginula desetorica pripadnika Zbora narodne garde: Marinko Šimunac, Franjo Jurčić, Dražen Abramović, Tunjo Pejić, Vinko Dandić, Mario Prusina, Nade Rogić, Ivan Pranjić, Željko Jurčević i Dražen Tomšić, a tada su teško ranjeni i zarobljeni Ivica Durdov i Ivan Karšaj koji su odvedeni u Beograd. Za njihovu smrt, prema Zovaku, glavni i odgovorni krivac je Šeks, tadašnji predsjednik Kriznog štaba Slavonije i Baranje, a uz njega i pokojni pukovnik Franjo Pejić, tadašnji vojni zapovjednik za isto područje, a kojeg je Šeks postavio na to mjesto.

Pribavili i dokumentaciju

Prije tri tjedna DORH je pozvao Zovaka da promijeni kaznenu prijavu jer kazneno djelo ratnog zločina nije pravno opisano kao posebno kazneno djelo.

"Tijekom pretkaznenog postupka obavljeni su razgovori s podnositeljem prijave i prijavljenikom, pribavljene su izjave sudionika inkriminiranih događaja i drugih osoba koje raspolažu važnim informacijama, pribavljena je relevantna službena dokumentacija te je poduzet niz drugih radnji radi provjere utemeljenosti podnesene prijave", navodi se u današnjem priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara