Doris Pack: Bez kompromisa nema BiH

Doris Pack: Bez kompromisa nema BiH

Tekst: Z.J.
Foto: dorispack

ZASTUPNICA Europskog parlamenta Doris Pack je, nakon propalog sastanka u Butmiru, izjavila da joj se čini da političari u BiH uopće nisu zainteresirani za pomoć svojoj zemlji da postane demokratska i potpuno funkcionalna država. Prema riječima Pack, ni nevladine organizacije nisu odradile svoj dio posla jer je njihova uloga upravo vršenje pritiska na političke predstavnike u toj zemlji, prenosi Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da sam ja u poziciji bosanskih Hrvata, Srba ili Bošnjaka, izašla bih na ulicu! Tražila bih od drugih da krenu sa mnom i tako objasne političarima u Mostaru, Sarajevu, Banjaluci da moraju da rade u interesu i za budućnost građana. Ovako političari mogu da se i dalje osjećaju moćno i da na nastave sa svojim zapaljivim govorima", kazala je Pack.

Nakon završenog drugoga sastanka u Butmiru, pozicije u BiH su i dalje nepromijenjene, nema približavanja, kompromisa i pomirenja, smatra Pack. Ipak, Pack u cijeloj situaciji ocjenjuje pozitivnim činjenicu da međunarodna zajednica i dalje želi nastaviti razgovore, ponuditi pomoć i neku vrstu platforme. "Ako nema kompromisa u BiH neće biti ni države. Ako BiH želi ući u EU ona može ući samo kao država BiH, a ne pojedinačno, po entitetima", dodala je Pack.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara