Doris Pack: Dodik ne sluša nikoga i misli da je najpametniji

Doris Pack: Dodik ne sluša nikoga i misli da je najpametniji

Tekst: Z.J.
Foto: Dorispack

ZASTUPNICA u Europskom parlamentu i izvjestiteljica za Bosnu i Hercegovinu Doris Pack je predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika nazvala svojeglavim te je naglasila da ne vjeruje da njega itko može razvjeriti od "onoga što on zamisli".

U intervjuu za novosadski Dnevnik, Pack je odgovorila na informacije da su srpski političari iz Beograda pokušali utjecati na Dodika da bude pragmatičniji i konstruktivniji u političkom životu BiH. "Možda bi Dodik i mogao poslušati savjete iz Beograda prije onih iz Europe, ali ipak mislim da je toliko tvrdoglav i uvjeren da on sve zna najbolje te da nema tog savjetnika kojega bi on poslušao", dodala je Pack.

"Prilično sam uvjerena da Dodik sve radi kako on to želi i nikoga ne konzultira o svojim potezima, ni Bruxelles ni Beograd.", tvrdi Doris Pack naglašavajući da Dodik često samo želi prikazati da ga Beograd podržava u nečemu što je za njega važno.

Ususret konferenciji koja će se u petak održati u Butmiru, a koju će predvoditi SAD i EU, Pack se nada da će biti "definirane smjernice za proces reformi u BiH, te da će biti postavljeni okviri za funkcionalniju i efikasniju BiH".

Dodik: Ili stari Dayton ili referendum u RS

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ususret sastanku u Butmiru, pred kojega su počele kružiti spekulacije da će ondje biti predstavljen "novi Daytonski sporazum", premijer Republike Srpske u svome intervjuu za Press je naglasio da on neće rušiti BiH, ali da neće dopustiti niti nikakve promjene Daytonskog sporazuma. Ukoliko do toga dođe, te pozicija Republike Srpske bude ugrožena, Dodik je zaprijetio raspisivanjem referenduma.

"Referendum je najdemokratskije sredstvo za provjeru volje naroda i smatram da nitko nema pravo osporiti jednome narodu takvu mogućnost izjašnjavanja.", naglasio je Dodik dodajući da svi znaju kako bi se Srbi na tome referendumu izjasnili.

Dodik je izjavio da vjeruje da ovakva BiH može biti ravnopravni član EU, te ističe da je vrijeme sukoba prošlo i da je došlo vrijeme da "međunarodni predstavnici napuste Bosnu i ostave je Bošnjacima, Hrvatima i Srbima". Također, Dodik je odbacio spekulacije da je SAD odlučila stvoriti unitarnu BiH, a ukinuti RS i Federaciju.

Sarajevska kuhinja šteti BiH

Nakon posjeta potpredsjednika SAD-a Josefa Bidena Sarajevu, Dodik je naveo da je to bio "jedan izuzetno koristan i dobar razgovor, iz koga sam vidio da potpredsjednik Biden ima dobru volju, ali i dezinformacije ili nedostatak punih informacija. S velikim zadovoljstvom sam mu izložio stavove koje zastupa vlast u Republici Srpskoj i kako mi vidimo budućnost BiH."

Na pitanje o eventualnom ulasku BiH u EU, Dodik je naglasio da je "priča o evropskim integracijama, koja podrazumijeva centralizaciju ili unitarizaciju države, nastala u sarajevskoj političkoj kuhinji i nema veze sa stvarnošću", te je rekao da nema prepreka da BiH u EU uđe kao decentralizirana zemlja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara