Doris Pack: Europski parlament je duboko zabrinut zbog stanja u BiH

Doris Pack: Europski parlament je duboko zabrinut zbog stanja u BiH

Tekst: S.C.H.
Foto: Index

SPECIJALNA izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack izjavila je da bi EU parlament trebao izraziti duboku zabrinutost zbog nestabilne političke klime i nedostatka zajedničke vizije dva entiteta u BiH.

Pack u izvještaju, objavljenom na stranicama "EU Observera", oštro osuđuje upotrebu "zapaljive" retorike koja "potkopava proces međuetničkog pomirenja i funkcioniranje državnih struktura" te izražava nezadovoljstvo zbog ograničenog napretka BiH kao potencijalnog kandidata za članstvo u EU.

Pack je pozvala šefa vanjske politike EU Catherine Ashton i povjerenika za proširenje Stefana Filea da u potpunosti upotrijebe moć EU prema političarima u BiH. Izvještaj, koji će u travnju razmatrati i Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta, prenose i svi mediji u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
EK: Nerealno je očekivati liberalizaciju viznog režima za građane BiH do ljeta

Veći dio izvještaja odnosi se na neophodnost ustavnih reformi, uz tvrdnje da jača centralna država ne znači slabljenje entiteta, već one stvaraju uvjete za efikasnu administraciju, sposobnu za primjenu bitnih reformi na državnoj razini, što bi pripremilo cijelu zemlju za pristup EU. U izvještaju se preporučuje Europskoj komisiji da dovrši normativni paket o viznoj liberalizaciji za građane BiH, kako bi mogli putovati bez viza u zemlje EU već ovog ljeta.

Europska komisija je sa svoje strane poslala poruku BIH da je nerealno očekivati da se taj proces završi tako rano, navodi EU Observer.

Doris Pack u izvještaju apelira i na Republiku Srpsku da nastaviti aktivno i konstruktivno sudjelovati u pregovorima o raspodjeli bivše državne imovine i da se "suzdrži od opstrukcija odluka OHR-a". "Vlada RS mora poštivati Daytonski sporazum u cijelosti i ne smije dovoditi u pitanje mjere visokog predstavnika. Osobni napadi i prijetnje zakonskim mjerama protiv visokog predstavnika i njegovog tima su neprihvatljivi", navodi se na kraju izvještaja Doris Pack.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara