Doris Pack: Nema EU za Srbiju dok se ne riješi pitanje Kosova

Doris Pack: Nema EU za Srbiju dok se ne riješi pitanje Kosova

Tekst: I.Ka.
Foto: Arhiva

"NAJVEĆI problem Srbije je taj što joj je Kosovo najbliži susjed kojeg ne želi priznati", kazala je Doris Pack na okruglom stolu u Berlinu. Dodala je kako Srbija mora mijenjati politiku ukoliko želi nastaviti put koji vodi u EU i dok god ne bude riješen problem s Kosovom, Srbija neće ući u EU.

"Odnos Srbije prema Kosovu je izuzetno loš i on se mora mijenjati", smatra članica europskog parlamenta. Kosovski Srbi bi se, prema njezinom mišljenju, trebali aktivirati i uključiti u kreiranje politike svoje zemlje, a za to imaju najveću šansu na predstojećim izborima na kojima bi se mogli izboriti za mjesta u općinskim savjetima Kosova.

Srbija ne popušta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Srbi u Beogradu poruče Srbima na Kosovu da ne izlaze na izbore jer u suprotnom neće dobiti financijsku pomoć, onda smatram da to nije pravi put kojim bi bio uspostavljen dobrosusjedski odnos", kazala je.

No, s druge strane premijer Srbije, Mirko Cvetković poručio je danas građanima da Vlada Srbije neće učiniti ni jedan korak u pravcu priznanja nezavisnosti Kosova, ni direktno ni indirektno.

"Vlada vodi računa o granicama Srbije, ali ona ne smatra liniju s Kosovom granicom. Linija s Kosovom je administrativna linija i u tom kontekstu su svi naši dokumenti potpisani i ona se ne zove granica", kazao je premijer u vezi granice Srbije s obzirom na potpisivanje sporazuma s Euleksom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara