Dosad najgora noć nemira u Francuskoj; 203 osobe uhićene

NOĆ SA petka na subotu bila je dosad najgora otkako su prije devet dana počeli neredi u Parizu, koji su se poslije proširili i na druge gradove, a policija je za palež i uništavanje imovine uhitila 203 osobe.

Policija je priopćila kako je ukupno tijekom noći zapaljeno 754 vozila, iako ih je još u petak navečer bilo "samo" 130. Zapaljena je jedna stambena zgrada u Pierrefitteu nedaleko od Pariza iz koje je evakuirano stotinjak ljudi, a u požarima su uništavani dječji vrtići, poslovni uredi, skladišta, trgovine automobilima, jedna zgrada gradske vijećnice i jedna sinagoga.

Dan prije je uhićeno mnogo manje sudionika nemira, njih 78, a među 203 uhićene osobe prošle noćis bio je i jedan desetogodišnjak koji je u ruci imao Molotovljev koktel.

Procjene govore da je tijekom devet noći nemira ukupno zapaljeno oko 1800 vozila, a u pritvoru je završilo više od 400 ljudi, što ove nemire čini najgorima u Francuskoj u posljednjih deset godina.

Policija je u petak prvi put koristila helikoptere za nadzor pariških predgrađa, a kontroverzni ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy u posjetu jednoj policijskoj postaji ustvrdio je kako je "ključ" za rješavanje krize koja poprima sve dramatičnije razmjere još više uhićenja.

Požar u skladištu tekstila u predgrađu Pariza

Veliki požar nepoznata uzroka zahvatio je u petak navečer dva skladišta tekstila u Aubervilliersu, u sjevernom predgrađu Pariza, doznaje se od pariških vatrogasaca.

Vatra je zahvatila dva vrlo velika skladišta tekstila i u njezinu gašenju sudjeluje 160 vatrogasaca i 45 do 50 vatrogasnih vozila, rekao je izvor iz redova vatrogasaca.

Izvor nije mogao reći je li požar podmetnut.

U blizini skladišta nalaze se brojni stanovi, no ozlijeđenih nema i ne provode se evakuacije.

U petak navečer u departmanu Seine-Saint-Denis, kojeg posljednjih tjedan dana potresa val nasilja, mobilizirano je ukupno 700 vatrogasaca.

Broj noćas zapaljenih automobila u Francuskoj narastao na 900

Najnoviji podaci pokazuju da je u nemirima po cijeloj Francuskoj noćas zapaljeno gotovo 900 automobila, što je najveći broj u jednoj noći, a uhićene su 253 osobe, objavila je u subotu policija.

Ukupno je uništeno 897 vozila, među kojima 656 u pariškom području. To je 140 vozila više nego jučer, ali se smanjuje uništavanje u dosad najpogođenijim departmanima, osobito u Seine-Saint-Denisu, odakle su i krenuli sukobi lokalne mladeži i redarstvenika.

No u porastu je nasilje u dosad mirnim departmanima, a sad su najpogođeniji Nord, Bas-Rhin, Loiret i Ille-et-Vilaine, u kojima je urbano nasilje dosad bilo vrlo rijetko, a od gradova su na najjačem udaru Strasbourg, Rennes, Toulouse i Lille.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara