Došao u Englesku tražiti sreću, dobio pet metaka u potiljak

JEAN CHARLES DE MENEZES našao se na krivom mjestu u krivo vrijeme. Mladić koji je "trbuhom za kruhom" iz siromašne brazilske obitelji došao u Englesku tražiti sreću dobio je ni kriv, ni dužan - pet metaka u potiljak.

Želio je postati električar od svoje 10 godine, a svojoj je majci da će iz brazilske neimaštine sreću potražiti drugdje. Izoliranu farmu u Brazilu napustio je kao četrnaest godišnjak kako bi se školovao u Sao Paolu. S 18 godina Jean je dobio diplomu koja mu je bila putovnica u "bolji život". Kriminalni geto u Sao Paolu zamijenio je domom u Londonu.

Kako piše ugledni Independent, Jean je u svega četiri mjeseca nakon dolaska u Tulse Hill u južnom Londonu usavršio engleski jezik.

Tri puta tjedno se javljao majci u Brazil i pričao joj kako je u Londonu sretan, da se osjeća sigurno, a da londonska policija čak niti ne nosi oružje.

"Bio je sretan u Londonu. Volio je različite kulture, a svidjelo mu se što se one sudaraju ispred njegovih vrata. Želio se kući vratiti kao uspješan čovjek" - izjavio je njegov bliski prijatelj Gesio Cesar D´Avila.

No, u petak je par minuta prije jedanaest sati njegove ambicije o uspjehu poremetila je "antiteroristička" akcija londonskih policajaca. Jedan od policajaca iz antiterorističke jedinice usmrtio ga je pogocima iz Glocka 17.

Policija je mladića, naviklog na brazilske vrućine i obučenog u kaput zbog hladnije engleske klime, slijedila od njegovog doma do stanice podezmne željeznice. Zbog njegove tamnije boje kože policija je mislila da ima azijske korijene, te ga nakon upozorenja da stane, na što se on oglušio, bez previše razmišljanja ustrijelila s pet hitaca u potiljak.

Da cijela priča bude još tužnija, Jean Charles odrastao je u Sao Paoulu, gradu prepunom kriminala, u kojem oglušavanje na policijske naredbe znači gotovo sigurnu smrt. Njegovi poznanici tvrde da se nikad ne bi oglušio na zapovijed policije, nego da ju žureći na metro najvjerojatnije nije ni primjetio, a neki sumnjaju da policijskog upozorenja nije ni bilo.

Majka ubijenog Brazilca, Maria, izjavila je za Independent: "Bio je radnik. Bio je moj život. Želim da policija bude kažnjena. Nije pošteno ubiti nedužnog radnika. Rekla sam mu da se čuva nasilja u Engleskoj. No, on mi se smijao."

"Mama, ovo je sigurno mjesto. Ljudi su školovani. U Engleskoj nema nasilja. Nitko ne hoda okolo s oružjem, čak ni policija" - uvjeravao je majku ubijeni Jean.

"Jean je živio u Sao Paolu. To je opasan grad i znao je kakva su pravila - ako policija kaže da staneš, a ti otrčiš -mrtav si. Znao je da ne smije bježati, a njegov engleski bio je savršen. Ne postoji objašnjenje zašto nije stao na upozorenje, jer upozorenja nije niti bilo." - izjavio je njegov rođak Alex Pereira koji također živi u Londonu.

Zašto je policija ubila nedužnog mladića može se nagađati, no sigurno je da je njegovo ubojstvo bilo velika pogreška. Policija je nakon ubojstva izrazila žaljenje, no neposredno nakon toga izjavila da će nastaviti s politikom "pucaj da ubiješ", te da bi mogli biti još nevinih žrtava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara