DOV će osporavati odluku Upravnog suda o poništenju stegovne kazne splitskoj tužiteljici

DRŽAVNOODVJETNIČKO vijeće (DOV) danas je odlučilo predložiti Državnom odvjetništvu RH podnošnje zahtjeva za zaštitu zakonitosti (ZZZ) protiv odluke Upravnog suda kojom je poništena njihova stegovna odluka o razrješenju Ane Puljić, zamjenice županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

Predsjednica DOV-a Zlata Hrvoj Šipek izvjestila je da je Upravni sud potvrdio četiri odluke DOV-a na koje su se žalili kažnjeni u stegovnom postupku, da odluku o žalbi razriješenog tužitelja Krunoslava Canjuge još nije donio, ta da je poništio odluku o razrješenju Ane Puljić koju je DOV kaznio najtežom kaznom, odnosno razrješio dužnosti zbog dva stegovna djela zloporabe položaja i prekoračenje ovlasti.

Jedinstveno je stajalište članova DOV-a da je odluka Upravnog suda nezakonita i pravno neutemeljena i da je stoga treba pobijati ZZZ-om pred Vrhovnim sudom.

U DOV-u tvrde da je Upravni sud odbio gotovo sve brojne navode iz tužbe Ane Puljić, no da je samo zbog izmjene činjeničnog opisa stegovnog djela poništio njihovu odluku.

DOV smatra da je takva odluka neodrživa jer odstupa od dosadašnje prakse kaznenog sudovanja prema kojoj se izmjena činjeničnog stanja u korist optuženog nije smatrala povredom identiteta optužnice, niti su zbog toga presude ukidane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Smatraju da su se u vezi s tim slučajem pokazale brojne nelogičnosti i nedorečenosti u propisima za vođenje stegovnog postupka. Naime, stegovni se postupak vodi po Zakonu o kaznenom postupku, a žalbeni po Zakonu o upravnom sporu, zbog čega će i o ZZZ-u odlučivati građanski odjel Vrhovnog suda.

Po mišljenju članova DOV-a, njihova odluka u stegovnom postupku nije upravni akt i o njoj bi u žalbenom postupku trebao odlučivati Ustavni, a ne Upravni sud.

DOV će, kako je rečeno, u najavljenoj izmjeni Zakona o državnom odvjetništvu predložiti izmjenu svih odredbi koje su se pokazale lošim u primjeni, osobito u vođenju stegovnog postupka.

Postane li odluka Upravnog suda pravomoćna Ana Puljić bi se imala pravo vratiti na mjesto zamjenice splitskog županijskog državnog odvjetnika. Ona je, inače, suspendirana s dužnosti do kraja kaznenog postupka, a Državno odvjetništvo se žalio na presudu kojom je ona oslobođena krivnje za djela koja su joj stavljena na teret i u stegovnom postupku.

(Hina) xggrb yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara