Dow Jones na najnižoj razini od početka godine

Potencijalni skandal u američkoj osiguravateljskoj industriji te uporno visoke cijene nafte i nadalje pritišću svjetska tržišta dionica, zbog čega je prošloga tjedna njujorški Dow Jones indeks zabilježio najnižu razinu od početka godine.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je u tom razdoblju 1,8 posto, na 9.757 bodova.Istodobno, tehnološki Nasdaq dobio je nekih 0,2 posto na vrijednosti, tako da iznosti 1.915 bodova.

Proširenje istrage njujorškog državnog odvjetnika Eliota Spitzera s osiguravateljske industrije na zdravstveni sektor u utorak je na američkim burzama srušilo vrijednosti dionica pružatelja zdravstvenog osiguranja. Utorak je također i bila i godišnjica kraha na burzama 1987, kada je Dow Jones u jednom danu izgubio čak 22,6 posto svoje vrijednosti.

Dionice osiguravajućih kompanija potonule su, kako je Spitzer proširio svoju istragu na cijelu američku osiguravateljsku industriju, istražujući navodnu nepoštenu praksu prema kojoj su brokeri usmjeravali klijente određenim osiguravateljskim kompanijama za novac. "Ovo je Spitzerovo tržište, a glavna priča je osiguravajuća industrija", izjavio je Larry Wachtel, potpredsjednik i tržišni analitičar Wachovia Securitiesa.

Najveći osiguravatelj, American International Gorup, izgubio je dosad oko 20 posto na cijeni svojih dionica. MarshandMcLennanove dionice oslabile su gotovo šest posto. Posebno su bile pogođene dionice Aetne i Cigne, spustivši se više od 10 posto, budući su potvrdile da su primile sub poenu. Nastavile su kliziti i dionice proizvođača čelika, nakon što je jedan od važnijih industrijskih igrača, Steel Dynamics upozorio da bi cijene čelika mogle pasti u zadnjem tromjesečju. Taj sektor pogađa i zabrinutost oko rasta cijena otpadnog materijala, njegove primarne sirovine.

Visoke cijene nafte također pogađaju raspoloženje na tržištu, a sve veći broj kompanija objavljuje oprezne procjene poslovanja u 2005. "Prisutna su ista pitanja koja pogađaju tržište već neko vrijeme. Riječ je o visokim troškovima energenata te rastućem broju kompanija koje iskazuju oprez u pogledu poslovnih izgleda", kazao je Joseph Battipaglia, iz brokerske tvrtke Ryan, BeckandCo.

Brojne su kompanije izvijestile o razočaravajućim tromjesečnim poslovnim rezultatima, uključujući najveći lanac robnih kuća u SAD-u Sears, RoebuckandCo, kojem su zbog toga dionice pojeftinile gotovo osam posto. "Dosta je negativnih vijesti iz kompanija, pogotovo iz Searsa, koji je objavio prilično gadne gubitke", kazao je Som Dasgupta, čelnik trgovanja dionicama u PNC Corporate Banku. Među većim gubitnicama bile su i dionice industrijskog konglomerata Honeywell Internationala, koje su potonule 4,6 posto, po objavi zarade u trećem tromjesečju značajno niže od očekivanja analitičara. Potonula je 1,9 posto i dionica investicijski banke J.P. Morgan, povukavši za sobom i ostale financijske dionice, također zbog razočaravajuće zarade. Dionica najveće svjetske farmaceutske kompanije Pfizer oslabila je 2,4 posto, budući je objavila opreznije procjene poslovanja u 2005. No, gubitke su ublažile dionice naftnih kompanija, poput Exxon Mobila zbog snažnih cijena nafte na svjetskom tržištu koje će zasigurno rezultirati povećanjem njihovih profita.

Tehnološke dionice, pak, dobile su poticaj od Internet kompanije eBay, kojoj su dionice ojačale gotovo osam posto, pošto je izvijestila o čak 77 posto većoj tromjesečnoj zaradi. Rastu vrijednosti Nasdaq indeksa pomogle su i dionice proizvođača čipova..
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na europskim burzama cijene dionica u istom su razdoblju u prosjeku potonule na najniže razine u zadnja tri tjedna, kako se čini da će novi rast cijena nafte 'pojesti' dio korporativnih zarada te ograničiti gospodarski rast. Londonski Ftse indeks spustio se 0,15 posto, na 4.615 bodova. Istodobno, frankfurtski DAX blago je porastao, 0,3 posto, na 3.935 bodova.

Na obje strane Atlantika na rasporedu baš i nema važnijih gospodarskih izvješća. "Suša u pogledu američkih i gospodarskih pokazatelja iz eurozone, koji bi malo stvari začinili, znači da će tržište pratiti trendove na tržištu nafte i razmišljati o predstojećim američkim predsjedničkim izborima radi dobivanja smjernica", kazao je David Brown, glavni europski ekonomist pri banci Bear Sterns.

Stratezi u svoje modele gospodarskog rasta uključuju snažan rast cijena nafte, koji neke od njih navodi na snižavanje svojih procjena. "Tvrdoglavo visoke cijene vjerojatno će produžiti globalno usporavanje rasta potražnje u 2005. Stoga smo snizili naše procjene globalnog rasta za iduća dva tromjesečja", kazali su stratezi investicijske banke JP Morgan.

Dionice proizvođača čelika Corus, Arcelor i Thyssen Krupp bile su na gubitku od četiri posto, i nadalje pod pritiskom zbog upozorenja oko cijena koji je ranije objavio Steel Dynamics. Tehnološke kompanije bile su također veliki gubitnici, pri čemu su na vrijednosti za više od jedan posto izgubile dionice Nokije i Alcatela po objavi razočaravajućih podataka o količinskom rastu prodaje mobitela američke Motorole.

S druge strane, najveći dobitnici bile su rudarske kompanije nakon što je najveći svjetski proizvođač BHP Billiton objavio da je njegova australska proizvodnja željezne rude zabilježila najveću tromjesečnu razinu uslijed Kinom predvođene snažne potražnje. "Rudarski sektor bilježi veće promjene kako veliki novac ulazi i izlazi s tržišta dionica kao reakcija na posljednje viđenje snage kineske potražnje", kazao je John Hatherly, čelnik globalne analize u MandG Asset Managementu. "Očekujemo nastavak snažne kineske potražnje i nismo zabrinuti ovim kratkoročnim fluktuacijama".

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se prošloga tjedna za 1,1 posto, na 10.857 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara