Dr. Strelec: Ja sam bio najslabija karika, zato sam i dobio otkaz

DR. MIHAJLO STRELEC prvi je liječnik u Hrvatskoj koji je dobio otkaz zbog liječničke pogreške. Smatra da ga okrivljuju za nešto što nije napravio i da pravila koja za njega vrijede, ne vrijede i za druge.

Time dr. Strelec misli na prošlogodišnju opomenu koju je dobio kada njegov tadašnji šef dr. Blajić nije bio kažnjen. Smata da je takvo ponašanje licemjerno.

Strelec je u razgovoru za Jutarnji list rekao kako se, vezano za prošlogodišnji slučaj, vodi proces protiv njega, a protiv dr. Blajića ne.

Tada je Blajić bio isto što i on u ovom slučaju, a Komora je zaključila da se Blajić ponašao "shodno svom položaju u bolnici" i nije pronašla nikakve elemente zbog kojih bi protiv njega otvorila proces. "Tada dr. Blajić nije bio sasvim siguran što napraviti pa je odluku prepustio meni" - dodao je. 

"Sada je situacija obrnuta – godinu dana kasnije sam ja nadslužba, imam stariju rađaonsku službu za koju se zaključuje da je odgovorna, ali niti izdaleka koliko i nadslužba za koju je u prošlom, sličnom slučaju zaključeno da nije bila uopće bitna." - dodaje Strelec.

Otpušteni ginekolog iz Petrove smatra da je ovakvu situaciju inicirao Dr. Kuvačić koji je obitelji već prvi dan rekao kako je počinjena stručna pogreška, a da tada to još nije mogao ni znati. Ravnatelj Petrove bolnice je nakon toga napomenuo da treba kazniti krivce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je carski rez trebalo učiniti ranije, što je priopćio dr. Reiner, Strelec priznaje, ali dodaje:
"Ali ne dva sata ranije, nego dva dana ranije."

Liječnik kojem je uručen otkaz ne osjeća se krivim i kaže. "Evidentno je da ta dva sata nisu stručna pogreška. Možda su ta dva sata proceduralni propust, ali zar je za to potrebna najstroža kazna koju poznaje radno pravo?"

"Nas se tereti za ta dva sata, a ženi je preporučeno da dođe ujutro, a nije. Njezinih deset sati je možda bilo važnije od naša dva sata. Da je došla u devet ujutro, možda bi stvari bile drukčije. Ne može se ni od liječnika očekivati da rade čuda." - dodao je ginekolog.

Da smatra da je nedužan dobio otkaz dokazuje i njegova izjava: "Ja sam bio najslabija karika. Dr. Despota su se valjda svi bojali, možda politički ili nije imao proces protiv sebe. Činjenica je i da su se ciljevi tijekom bitke promijenili. Moje se ime 10, 15 dana uopće nije spominjalo, a najednom je Strelec prvooptuženi i dobiva otkaz."

No, jadikovke nisu rješenje. Da organizacija službe u Petrovoj nije dobra posvjedočio je i sam otpušteni ginekolog. Bilo kako bilo, otkazom problem liječničkog nemara svejedno nije riješen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara