DRESDEN: ZAVRŠIO DVODNEVNI KONGRES LIBERALA

Pozivom na više samostalnosti i vjeru u pobjedu na predstojećim europskim izborima, predsjednik Slobodne demokratske stranke (FDP) Guido Westerwelle u nedjelju je u Dresdenu okončao dvodnevni stranački kongres.

Liberali su alternative ostalim velikim građanskim strankama koje gube svoj profil, zaključio je Westerwelle. Okupljeni poslanici oduševljeno su pozdravili Westerwelleovu najavu povratka liberala na vlast i to već "na prijevremenim izborima sljedeće godine".

Liberali, koji su do 1998. bili u vladajućoj koaliciji s demokršćanskom Unijom CDU/CSU, vjeruju da se sadašnja socijaldemokratsko-zelena vlada neće održati na vlasti do kraja drugog izbornog razdoblja koje ističe 2006. nego da će zbog nagomilanih poteškoća kancelar Gerhard Schr?der već sljedeće godine odstupiti s položaja.

Westerwelle je na kraju kongesa izjavio kako je FDP sposoban za povratak na vlast. Prvi je cilj, međutim, ponovni ulazak u europski parlament nakon deset godina, izjavio je Westerwelle. Daljnji cilj je također i ponovni ulazak u parlamente saveznih pokrajina Brandenburg i Saska gdje liberali prije pet godina nisu prešli prag od pet posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Liberali su najavili da će u slučaju povratka na vlast poduzeti niz promjena od kojih je najveća ukidanje obveznog zdravstvenog osiguranja te potpuna privatizacija tog sektora.

Kongres je započeo u subotu odavanjem počasti bivšem predsjedniku stranke Juergenu Muellemannu koji je prije godinu dana, nakon brojnih političkih i financijskih skandala, počinio samoubojstvo prilikom skoka s padobranom.

Kongres je također održan u sjeni velikih financijskih problema koji muče stranku. Predvodnik zastupničkog kluba u Bundestagu Wolfgang Gerhard izjavio je da unatoč dugovima od gotovo 14 milijuna eura FDP nije blokiran.

(Hina) xnkre ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara