Drnovšek ne vjeruje u skoru odluku o ekonomskoj zoni u Jadranu

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek rekao je u utorak kako se nada da Hrvatska neće donositi odluku o proglašenju o isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu prije izbora, ističući kako je slovensko stajalište da "Slovenija ima izlaz na otvoreno more.

"Nadam se da će hrvatska politika biti dovoljno ozbiljna i da neće tako važno pitanje kao što je proglašenje isključivog gospodarskog pojasa (IGP) napraviti prije izbora i jednostrano", rekao je Drnovšek u razgovoru za slovensku televiziju.

On je rekao kako smatra da slovenska diplomacija u razgovorima o gospodarskom pojasu s Hrvatskom treba imati na umu kako je to pitanje u Hrvatskoj predizborna tema usmjerena više na domaću, hrvatsku javnost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slovenija mora sudjelovati u odlučivanju o proglašenju takvog pojasa u Jadranskom moru", rekao je među ostalim Drnovšek, dodajući kako je slovensko polazno stajalište da "Slovenija ima izlaz na otvoreno more".

Slovenski je predsjednik rekao da je pravo Slovenije na izlaz na otvoreno more ranije priznavala i hrvatska strana koja ga sada odriče, te da se to pravo spominje u parafiranom sporazumu između njega i hrvatskog premijera Ivice Račana iz 2001. godine.

"Odnosi s Hrvatskom su zapleteni, ali smo jedni drugima susjedi, a to ćemo i ostati, čega bi morali biti svjesni na obje strane. Čak ako bi Hrvatska imala pravo na jednostrano proglašenje gospodarskog pojasa, bilo bi dolično da se o tome dogovori sa susjednom i prijateljskom državom kako bi se našao zajednički interes", rekao je Drnovšek u razgovoru za slovensku televiziju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara